Paspoort OCR

Verhoog de efficiëntie van jouw organisatie met Scan en Herken. Verwerk paspoorten veilig en automatisch met Klippa.

Vertrouwd door ruim 1000 mooie merken uit binnen- en buitenland

Start met een vrijblijvende online demonstratie of neem contact op.

Automatisch paspoorten uitlezen

Omdat beelden meer zeggen dan woorden is hieronder een voorbeeld te zien van data-extractie op paspoorten.

Paspoort-scan uploaden naar de API

De eerste stap het aanleveren van een foto of een PDF-bestand van een paspoort aan onze API. Meestal gebeurt dit vanuit een mobiele app of webapplicatie. Het document kan met of zonder achtergrond verstuurd worden. Als het met achtergrond wordt verzonden, zal de Klippa API het document automatisch bijsnijden. De Klippa SDK kan ook gebruikt worden om het document vast te leggen.

Beeld naar tekst met OCR

Zodra de foto of PDF is ontvangen wordt deze door middel van OCR geconverteerd naar een TXT-bestand. In deze stap wordt alle tekst uit het document geëxtraheerd, maar het is nog steeds niet gestructureerd.

Ontvang JSON-output van de API

De Klippa Parser zet het verkregen tekstbestand uit stap 2 met machine learning om in een gestructureerd JSON bestand. Van hieruit kan het paspoort eenvoudig worden verwerkt in een database of ander proces. Optioneel kunnen ook extra gegevens zoals de pasfoto of de handtekening worden geëxtraheerd en via een embedded image worden aangeleverd.
Verlaag de kosten
Besteed minder aan het verwerken van identiteitsdocumenten.
Verhoog de efficiëntie
Verwerk automatisch identiteitsdocumenten.
Voorkom fouten
Voorkom handmatige fouten door automatische data extractie.
Voorkom fraude
Automatisch fouten, dubbele en fraude herkennen.

Velden en controles op paspoorten

Hieronder staan de standaard geëxtraheerde gegevensvelden (vinkje) en geautomatiseerde controles (slotjes) voor paspoorten. Deze kunnen per klant of per land worden aangepast. Op verzoek kunnen ook extra velden worden uitgelezen.
Volledige naam
Nationaliteit
Geboortedatum
Geboorteplaats
Geslacht
Uitgiftedatum
Locatie van uitgifte
Geldig tot
Documentnummer
Sofinummer (BSN)
Foto op paspoort
Machine readable zone (MRZ)

Herken dubbele documenten via image hashing
Herken fraude door automatische controles
Vergelijk automatisch selfies met de pasfoto

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van paspoort OCR?
De prijs is afhankelijk van het volume documenten dat per maand verwerkt gaat worden. Tevens is de prijs afhankelijk van of er op basis van een API of SDK gewerkt wordt. Neem contact op met onze experts voor een exacte offerte.
Kan Klippa alle MRZ types met OCR uitlezen?
MRZ’s zijn beschikbaar in drie verschillende formaten, genaamd Type 1, Type 2 en Type 3. Klippa is in staat om alle drie de typen MRZ’s automatisch uit te lezen en te verwerken. Op paspoorten wordt vaak het Type 3 gebruikt. Het bevat twee regels van elk 44 karakters die gelezen kunnen worden met behulp van OCR. Ze bevatten tekens A-Z, 0-9 en scheidingstekens. De MRZ bevat altijd een checksum om de geldigheid te bevestigen.

MRP’s (machine readable passports) zijn paspoorten die automatisch kunnen worden gelezen en verwerkt met behulp van OCR-software. Het parsen van het paspoort MRZ met behulp van OCR is een belangrijk onderdeel van onze gegevensextractie. De MRZ werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw geïntroduceerd en is op de meeste moderne paspoorten geïmplementeerd. 
Kan Klippa de pasfoto uit een paspoort halen?
Klippa wil altijd in alles de beste zijn. Daarom zijn we ook in staat om de foto’s en handtekeningen uit paspoorten te halen, naast alle normale datavelden. Het extraheren van de foto’s en handtekeningen is optioneel en kan gebruikt worden voor identiteitsvalidatie (KYC) use cases.
Welke paspoorten worden ondersteund?
We zijn op weg om alle paspoorten wereldwijd te ondersteunen. Momenteel ondersteunen we Europese, Amerikaanse, Russische en vele Aziatische paspoorten. Elk paspoort dat een MRZ bevat, kan ook worden verwerkt. Als je een specifiek type paspoort hebt waar OCR voor nodig is, neem dan even contact op.
Hoe controleert Klippa de echtheid?
Naast de normale gegevensextractie op paspoorten met behulp van OCR, biedt Klippa een API en SDK voor identiteitsvalidatie. Deze oplossing heet Klippa Identity Validation en wordt gebruikt voor KYC en customer onboarding op afstand. Het gaat een stap verder dan alleen de OCR API en controleert daadwerkelijk de beeldkwaliteit, de geldigheid van het paspoort en tal van andere punten. Het maakt het ook mogelijk om twee onafhankelijke selfie-foto’s te vergelijken met de foto op het paspoort, waarbij een bijpassende score wordt teruggegeven om te valideren of het om dezelfde persoon gaat.
Is de paspoort verwerking van Klippa GDPR compliant?
Alle diensten die Klippa aanbiedt zijn volledig GDPR-compliant. We gebruiken alleen ISO-gecertificeerde servers binnen de Europese Unie voor de verwerking en er is een overeenkomst voor de gegevensverwerking. Wij slaan geen gegevens van u of uw klanten op.
Is er documentatie van de OCR API voor paspoorten?
Klippa is opgericht door ontwikkelaars. Daarom begrijpen we de waarde van een goed gedocumenteerde API. Onze documentatie is gemaakt met behulp van SWAGGER en is te vinden via deze link.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
+31 50 2111631

Automatische verwerking van paspoorten

Het elimineren van handmatige documentverwerking is waar Klippa naar streeft. Met onze paspoort OCR API is het mogelijk om de verwerking van identiteitsdocumenten te automatiseren. De voordelen zijn: minder tijdverlies bij de verwerking en minimale kosten. Verwerk grotere volumes nog sneller, met een tool die gemakkelijk kan worden opgeschaald en fraude kan voorkomen. 

Waar wordt Klippa voor gebruikt?

We kunnen elk proces automatiseren met grote hoeveelheden paspoorten, ID-kaarten of rijbewijzen. Als tijd en kwaliteit een factor is, dan passen we zeker bij elkaar. Voor ons zijn automatische verwerking, classificatie en gegevensextractie veel voorkomende verzoeken van onze klanten. Onze oplossingen zijn te vinden in sectoren als het bankwezen, verzekeringen, boekhouding, logistiek, reizen, hotels, onboarding, KYC, klanttevredenheid, accountmanagement en meer.