Machine Readable Zone (MRZ) en Optical Character Recognition (OCR)

Verhoog de efficiëntie van jouw organisatie met Scan en Herken. Verwerk machine readable zones veilig en automatisch met Klippa.

Vertrouwd door ruim 1000 mooie merken uit binnen- en buitenland

Start met een vrijblijvende online demonstratie of neem contact op.

MRZ data uitlezen

Een beeld spreekt meer dan duizend woorden. Bekijk hieronder de drie stappen die onze OCR-engine neemt om automatisch gegevens uit MRZ te halen.

Upload een afbeelding met een MRZ

De eerste stap is het aanleveren van een foto of een PDF-bestand van een ID-kaart of paspoort bijvoorbeeld dat een MRZ bevat. Meestal gebeurt dit vanuit een mobiele app of webapplicatie. Het beeld wordt automatisch bijgesneden, rechtgezet en omgezet in een bruikbaar formaat.

Afbeelding naar tekst met OCR

Zodra de foto of PDF is ontvangen wordt deze met behulp van OCR geconverteerd naar een TXT-bestand. In deze stap wordt alle tekst uit het document geëxtraheerd, inclusief de MRZ die linksonder te zien is.

Getting JSON output from the API

De Klippa Parser neemt de TXT van de OCR in stap 2 en zet deze om in gestructureerde JSON met behulp van machine learning en MRZ parsing. De JSON wordt dan teruggestuurd als output van de API. Van hieruit kunnen de MRZ-gegevens eenvoudig in een database worden verwerkt. Optioneel kunnen extra gegevens zoals de pasfoto en handtekening worden geëxtraheerd en gecontroleerd.
Verlaag de kosten
Besteed minder aan het verwerken van identiteitsdocumenten.
Verhoog de efficiëntie
Verwerk identiteitsdocumenten automatisch .
Voorkom fouten
Voorkom handmatige fouten door automatische data-extractie.
Voorkom fraude
Automatisch fouten, dubbele en fraude herkennen.
Welke velden worden uitgelezen?
Een MRZ bestaat uit de naam, het documentnummer, de nationaliteit, de geboortedatum, het geslacht en de vervaldatum van het paspoort. Soms is er optionele aanvullende informatie. Bij het scannen van de MRZ worden deze velden uitgesplitst en kunnen eventueel de handtekeningen en foto’s uit het document worden gehaald.
Volledige naam
Nationaliteit
Geboortedatum
Geslacht
Vervaldatum
Documentnummer
Machine Readable Zone (MRZ)
Even telefonisch kennismaken?
We vertellen je in een persoonlijk gesprek graag meer over Klippa. Je kunt teruggebeld worden op een datum en tijd waarop het jou schikt.
Klippa - Call Me Back - NL
We zijn tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar in het Nederlands, Engels, Spaans, Frans en Duits. Ons nummer is +31 50 2111631.

Veelgestelde vragen

Wat kost MRZ OCR bij Klippa?
De prijsstructuur voor MRZ-herkenning is afhankelijk van het maandelijkse volume aan documenten. Zowel pay per use als maandelijkse licenties zijn beschikbaar. Neem contact op met onze specialisten voor een exacte prijsopgave.
Kan Klippa alle types MRZ uitlezen met OCR?
Ja, Klippa kan alle drie de typen machine readable zones op paspoorten, ID-kaarten en andere reisdocumenten uitlezen en valideren.
Hoe controleert Klippa de MRZ geldigheid?
Machine readable zones kunnen drie structuren hebben. Klippa accepteert alleen MRZ’s die de juiste structuur, lettertype en lengte hebben om de geldigheid te waarborgen. Naast de structuur valideren we de inhoud van de MRZ door te controleren of deze alleen bestaat uit A-Z, 0-9 en scheidingstekens. Machine readable zones bevatten controles om de uitgelezen gegevens te valideren en om er zeker van te zijn dat de MRZ geldig en accuraat is.
Is Klippa’s MRZ-verwerking AVG-proof?
Alle diensten die Klippa aanbiedt zijn volledig  conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). We gebruiken alleen ISO-gecertificeerde servers binnen de Europese Unie voor de verwerking en er is een overeenkomst voor de gegevensverwerking. Wij slaan geen gegevens op.
Is er documentatie voor de MRZ OCR API?
Klippa is opgericht door ontwikkelaars. Daarom begrijpen we de waarde van een goed gedocumenteerde API. Onze documentatie is gemaakt met behulp van SWAGGER en is te vinden via deze link.

Automatisch uitlezen van MRZ op identiteitsdocumenten

Een MRZ is een gecodeerde zone die gebruikt wordt op identiteitsdocumenten zoals paspoorten, identiteitskaarten en soms zelfs rijbewijzen. MRZ staat voor Machine Readable Zone. Het is een internationale standaard (ICAO 9303) ontwikkeld door overheden, douanekantoren en luchtvaartmaatschappijen om informatie op identiteitsdocumenten veilig te versleutelen tot een gecodeerde reeks tekens die een computersysteem of een smartphonecamera kan lezen. Bijna alle paspoorten zijn tegenwoordig voorzien van een MRZ. 

Een MRZ bestaat uit twee of drie tekenreeksen, checksum nummers en scheidingstekens op de voorzijde van paspoorten of de achterzijde van identiteitskaarten. Voor de string wordt een speciaal lettertype gebruikt dat OCR-B heet. Dit lettertype is speciaal ontwikkeld om het lezen voor computers te vergemakkelijken en leesfouten zoveel mogelijk te voorkomen. De checksum-nummers worden gebruikt om de geëxtraheerde gegevens in de MRZ te valideren en zijn een veiligheidsmaatregel tegen fraude. 

Welke soorten MRZ zijn er?

-Er zijn drie soorten MRZ, MRZ 1, MRZ 2 en MRZ 3 genaamd. Paspoorten zijn meestal voorzien van Type 3 en ID-kaarten met Type 1. De Type 3 MRZ bestaat uit twee regels van elk 44 tekens lang en bestaat uit naam, paspoortnummer, nationaliteit, geboorte-, geslachts- en vervaldatums. Soms kunnen er extra gegevens worden toegevoegd. In de MRZ worden alleen A-Z en 0-9 tekens opgenomen, met uitzondering van het scheidingsteken. Het Type 2-formaat wordt niet vaak gebruikt, maar omvat twee regels van 36 karakters lang. Ook Type 2 bestaat alleen uit A-Z en 0-9 karakters naast het scheidingsteken. Het Type 1-formaat omvat drie regels en elke regel is 30 karakters lang. Ook in het Type 1 zijn alleen A-Z en 0-9 karakters opgenomen, naast het scheidingsteken. 

Waarom is het uitlezen van MRZ met OCR nuttig?

Elke situatie waarbij grote hoeveelheden identiteitsdocumenten moeten worden verwerkt, kan baat hebben bij MRZ OCR. Vaak zijn dit gevallen met betrekking tot identiteitsvalidatie, onboarding van nieuwe klanten en KYC.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
+31 50 2111631