Hoe lees en begrijp je een Griekse factuur?

Hoe lees en begrijp je een Griekse factuur?

Zoals je in de winkel vaak een kassabonnetje ontvangt na een aankoop, zo ontvang je als ondernemer van de meeste andere aankopen facturen. In de meeste landen is er geen standaard voor de opmaak van facturen, zo ook in Griekenland. Daardoor ziet vrijwel elke factuur er anders uit, echter is de inhoud wel vaak vergelijkbaar. Het begrijpen van de inhoud, dat is waar het uiteindelijk om gaat. In dit artikel leggen we je uit hoe je een factuur uit Griekenland kunt lezen en begrijpen. Want wat staat er eigenlijk op? 

Juridische informatie

Net als bij Griekse kassabonnen, gaat de juridische autoriteit van Griekenland (Εφορία/ Eforia) over de regels omtrent facturatie. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat facturen netjes verzonden worden en inhoudelijk correct zijn. Verplichte informatie op een Griekse factuur zijn in ieder geval de gegevens van de verkoper, het BTW-nummer, Belastingnummer, Datum van verkoop, het bedrag, de producten en de BTW. 

Welke informatie staat waar op een Griekse factuur?

Onder deze alinea hebben we een lijst van elementen die op een Griekse factuur staan opgesomd. Hier hebben we zowel de Engelse als Griekse naam gebruikt, zo is informatie wat makkelijke terug te vinden. Vervolgens hebben we ook een visual gemaakt die een factuur uit Griekenland helemaal uitlegt. Alle verschillende elementen zijn gemarkeerd. 

Griekse facturen lezen en begrijpen
  • In het blok linksbovenaan de factuur zie je het logo van de verkoper. Daaronder of vlak in de buurt, in dit geval rechts ervan, zijn vaak de gegevens van de verkoper te vinden. Dit zijn bijvoorbeeld naam, adres, contactgegevens het BTW nummer (ΑΦΜ) en het Belastingdienstnummer (ΔΟΥ) .
  • Als je boven de gekochte producten kijkt, dan kan je over de gehele breedte de gegevens van de koper vinden. Daar zijn gegevens als naam van de koper, adres van de koper en zaken als BTW-nummer te vinden. 
  • Vrijwel recht onder de gegevens van de verkoper is de datum van de factuur te vinden. Dit staat op een factuur uit Griekenland als ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.
  • Recht eronder zie je de gekochte producten, ook wel line-items genoemd. Van links naar rechts zie je het aantal gekochte producten (ΠΟΣΟΤΗΤΑ), de prijs van die producten (ΠΟΣΟ), maar ook de BTW op die producten (ΦΠΑ).
  • Als laatste onderdeel zie je onderaan doorgaans een aantal bedragen staan. Zo staat links onderaan vaak het restant te betalen gedeelte (ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΕΛΑΤΗ), in het midden het totaalbedrag aan BTW (ΑΞΙΑ ΦΠΑ) en het totaalbedrag rechtsonderaan (ΣΥΝΟΛΟ).

Hoe kan Klippa je helpen?

Klippa verwerkt op grote schaal bonnen, facturen en andere documenten automatisch via onze OCR API. Heb je grote hoeveelheden documenten liggen en zou je graag sneller en efficiënter deze willen verwerken? Neem can contact op of plan een online demo.

Works with AZEXO page builder