Duitse facturen lezen en begrijpen

Duitse facturen lezen en begrijpen

Als je wel eens iets online besteld, is de kans aanwezig dat je dit bij een Duitse leverancier doet. Neem bijvoorbeeld Amazon, een van de grootste e-commerce spelers in Europa en zeer actief in Duitsland. Als consument hoeft je waarschijnlijk weinig met je facturen te doen, maar als ondernemer zijn facturen essentieel. Het begrijpen van een buitenlandse factuur kan echter wel eens lastig zijn. Daarom schrijven we een reeks blogs die facturen van andere landen in Europa uitlegt. Dit keer hebben we het over facturen uit Duitsland! 

Waar moet een Duitse factuur juridisch gezien aan voldoen? 

Duitsland staat natuurlijk bekend als een goed georganiseerd land. Van nature zijn er dus, net als in Nederland overigens, veel regels omtrent administratieve zaken. De uiterlijke opmaak van Duitse facturen is vrij, maar qua inhoud moeten er een aantal zaken verplicht worden opgenomen volgens de locale wetgeving (Umsatzsteuergesetz). Om te beginnen zijn bedrijven verplicht om facturen uit te geven aan hun klanten binnen 6 maanden na de verkoop. Als de facturen niet compleet zijn, dan kunnen ze niet gebruikt worden voor de aftrek van BTW of zakelijke kosten. Het is dus van belang de factuurvereisten goed te controleren! 

In de Duitse wetgeving wordt een verschil gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Het verschil betreft de registratie van BTW-bedragen en BTW-percentages op facturen. Kleine bedrijven hoeven dit namelijk niet te doen. Echter vallen de meeste normale ondernemingen onder de ‘grote’ bedrijven en moeten dus wel de BTW-gegevens noteren. 

Wat moet er op een Duitse factuur staan?

De factuurvereisten voor Duitsland zijn niet heel anders dan in Nederland. Toch hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt

  1. De complete NAW gegevens van zowel de koper (kunden) als verkoper (händler)
  2. Het BTW-nummer (UST-id nr) of het Belastingdienst identificatie nummer (Steuernummer)
  3. De factuurdatum (rechnungsdatum)
  4. Het factuurnummer (rechnungsnummer)
  5. Bedrag per product en beschrijving van gekochte producten
  6. Tijd van aankoop of betaling van de aankoop.
  7. Verzendkosten indien van toepassing
  8. Totaalbedrag van de factuur inclusief en exclusief BTW, BTW-bedrag (Mwst. / Ust.) en de BTW percentages per percentage opgesplitst. 

Om het nog makkelijker te maken een Duitse factuur goed te begrijpen, hebben we hieronder een voorbeeld van een Duitse factuur gezet. Per onderdeel hebben we aangegeven wat het is. Op basis van de kleur is te zien of het een verplicht of niet verplicht onderdeel op een factuur is. De verplichte velden op Duitse facturen hebben we groen gemaakt. De overige velden zijn oranje. Oranje velden zijn bijvoorbeeld het klantnummer (Kundennummer), bestelnummer (bestellnummer) en betaalmethode (zahlungsart). 

Duitse Factuur lezen en begrijpen

Hoe kan Klippa je helpen?

Bij Klippa verwerken we op grote schaal documenten van over de hele wereld. Dit doen we op automatische basis met behulp van machine learning en scan en herken (OCR). Zo besparen we tijd bij het verwerken van facturen, bonnen, afschriften en vele andere documenten. Heb jij een uitdaging omtrent het verwerken van documenten? Neem dan contact met ons op!

Works with AZEXO page builder