Zit er BTW op verzekeringen en is dit aftrekbaar?


Categorie: Informatief
Laatst bijgewerkt: 2017-07-04 15:24:56


BTW op verzekeringen

Ondernemers kunnen in aanraking komen met talloze verschillende soorten verzekeringen. Populaire verzekeringen zijn bijvoorbeeld de autoverzekering, rechtsbijstandverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit roept soms vragen op omtrent de boekhouding als: “Zit er op verzekeringen nou wel of geen BTW?” En “als er belasting over geheven wordt, is dit dan aftrekbaar?” In deze blogpost geven we je graag een duidelijk antwoord op deze onduidelijke vraagstukken.

BTW op verzekeringen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op verzekeringen zit in Nederland geen BTW. Dat betekent dus ook dat er geen BTW over verzekeringen afgetrokken kan worden als voorbelasting bij je aangifte omzetbelasting.

Waar komt de onduidelijkheid vandaan?

Op vrijwel alle producten in Nederland wordt BTW geheven. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Verzekeringen vallen onder deze uitzonderingen. Er wordt dus geen BTW betaald over verzekeringspremies. De verwarring komt door de zogeheten assurantiebelasting op verzekeringen. De assurantiebelasting is in de meeste gevallen namelijk 21%. Toevallig hetzelfde percentage als het hoogtarief voor BTW in Nederland. Daarom gaan veel mensen er foutief vanuit dat de assurantiebelasting hetzelfde is als het hoogtarief BTW. Het zijn dus twee totaal verschillende dingen die niks met elkaar te maken hebben. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar bij je omzetbelasting.