Nederland zou Nederland niet zijn als zelfs een ogenschijnlijk simpele zaak als boeken toch ingewikkeld geregeld is. Vandaag een artikel over de btw op boeken, want, geloof het of niet, er gelden twee relevante btw-tarieven. Welke van toepassing is, hangt af van de inhoud van het boek.
Zit er btw op boeken?
Over boeken wordt, zoals op bijna alle producten, btw geheven. Het is zelfs zo dat boeken zowel in de 9% als de 21% categorie kunnen vallen. In welke categorie een boek valt, hangt af van de inhoud van het boek. Een typisch Nederlandse regeling dus.
In de basis kan je er vanuit gaan dat de meeste boeken die je koopt in het 9% tarief vallen. We hebben het dan over boeken, dagbladen, weekbladen, tijdschriften en andere periodieke uitgaven die minstens driemaal per jaar verschijnen. Het gaat om:
- boeken
- schoolboeken
- brochures
- dagbladen, weekbladen, tijdschriften, elektronische nieuwsbrieven en andere periodieken
Onder het 9%-tarief vallen verder de volgende diensten:
- inbinden en repareren
- verzenden van drukwerk
- verhuren of uitlenen van bovengenoemde boeken en periodieken
- verhuren of uitlenen van apparaten waarop bovengenoemde boeken zijn ingesproken
- tegen betaling toegang geven tot websites van kranten, tijdschriften of andere journalistieke platforms
- als download verkopen van luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen
Onder het 21%-tarief vallen:
- reclamedrukwerk
- abonnee- en kabeltelevisie
- digitale nieuwsbrieven die per mail worden verstuurd
- betaalde (abonnementen op) streaming-diensten voor films en muziek
Is de btw op boeken aftrekbaar?
Aftrekbaarheid heeft weinig te maken met het soort btw dat op een product geheven wordt. Voor de aftrekbaarheid gaat het primair over het doel waarvoor het product dat je hebt gekocht wordt gebruikt. Als dat een zakelijk doel is, dan is het product aftrekbaar van je winst en kan je bovendien de btw terugvorderen. Dat is met boeken niet anders, zolang je maar het juiste btw-bedrag terugvraagt en dus kunt aantonen dat het boek een zakelijk doel dient.
Verandering BTW op boeken in 2024, 2025 en 2026
In 2024 en 2025 is de BTW op boeken nog gewoon 9% (in de meeste gevallen). Echter is het kabinet van plan de BTW op culturele activiteiten te verhogen. Boeken worden daarin ook meegenomen. Hoewel er zeker ook protest is tegen de verhoging, is de verwachting op moment van schrijven dat de BTW per 1 januari 2026 naar het hoge tarief van 21% zal gaan. Lees daar meer over bij de KVK.
Makkelijker met Klippa
Wil je het verwerken van inkoopfacturen en declaraties automatiseren voor jouw organisatie? Bekijk dan de Klippa SpendControl oplossing. Met SpendControl kan je eenvoudig documenten scannen met de mobiele telefoon, doorsturen naar het unieke Klippa mailadres of uploaden vanaf je computer. Met digitale goedkeuringsflows werk je samen met collega’s voor snelle goedkeuring en middels de integraties met je boekhoudpakket boek je facturen gemakkelijk in de boekhouding: met slimme suggesties natuurlijk!
De BTW op boeken is nu hopelijk duidelijk. Maar er zijn in Nederland nog veel meer complexe BTW-vraagstukken. Wij helpen je daar natuurlijk graag mee. Daarom hebben we onderstaande blogs over specifieke situaties omtrent de BTW:
BTW op vliegtickets
BTW op gemeentelijke belastingen
BTW op culturele activiteiten
BTW op bankkosten
BTW op gas en stroom
BTW op verzekeringen
BTW op taxivervoer
BTW op parkeren
BTW op openbaar vervoer
Buitenlandse BTW op diensten binnen de EU