BTW op parkeren

BTW op parkeren

BTW op parkeren

Je bent je administratie aan het doen en je vraagt je af: soms staan er wel expliciet btw-bedragen op parkeerbonnen en soms niet, maar hoe kan dat nou en hoe weet ik wanneer er wel en wanneer er geen btw over mijn parkeerbon gerekend wordt?

Het maakt niet uit of je nu zzp’er bent of op de financiele administratie werkt van een grote corporate: dit onderwerp blijft een groot vraagteken vooor velen. Daarom beantwoorden we de volgende vragen:

  • Zit er btw op parkeerkosten?
  • Hoeveel is de btw op parkeren?
  • Kan ik parkeerkosten terugvragen?

Berekent de overheid btw over parkeren?

Om te beginnen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten parkeren. Enerzijds is dit parkeren aan de straat, waarbij je betaalt aan een gemeente. Anderzijds heb je parkeren op commerciële parkeerterreinen of parkeergarages zoals bijvoorbeeld Q-Park.

In de eerste situatie, dus parkeren langs de straat, wordt er geen btw gerekend over de parkeerbon. Parkeergeld van de gemeente is namelijk een belasting en btw daarover vorderen zou dubbele belasting betekenen. In deze situatie kan je dus ook geen btw terugvorderen. Uiteraard kunnen de parkeerkosten wel opgevoerd worden als zakelijke kostenpost om je winst te drukken. Let wel op of je een auto van de zaak rijdt of niet. Meer daarover komt later in deze blog.

In de andere situatie, dus parkeren bij een commerciële parkeerplaats of parkeergarage, is er wel sprake van btw over de parkeerbon. In dit geval kun je dus het btw-bedrag terugvorderen bij je btw-aangifte en de kosten bovendien opvoeren om de winst van je onderneming te drukken.

Dan zijn er ook nog parkeer-apps waarmee je met je mobiel kan betalen voor je parkeerkosten. Parkmobile is een voorbeeld van zo’n app. Dit bedrijf berekent btw (21%) over alle service fees, waaronder registratiekosten, transactiekosten, herinneringsberichten en kosten voor extra bestelde Parkmobile-tokens of stickers.

Hoeveel is de btw op parkeren?

Het algemene belastingtarief is 21%. Over commerciële parkeerkosten wordt dan ook dit percentage btw gerekend. Deze btw kan je gewoon terugvorderen wanneer het parkeren een zakelijk doel had.

Soms wordt een verlaagd belastingtarief gehanteerd, van 9%. Dit geldt voor fietsenmakers, kappers, klusjesmensen en artiesten bijvoorbeeld.

Kan ik parkeerkosten terugvragen?

Het is belangrijk om na te gaan of je een auto van de zaak rijdt of niet. Parkeerkosten zijn alleen aftrekbaar als je auto op naam van je bedrijf staat.

Heb je de auto met eigen vermogen aangeschaft (de auto staat dus niet op de balans van je eenmanszaak of onderneming)? Dan mag je parkeerkosten niet zakelijk inboeken.

Waarom kan je deze kosten niet aftrekken als je als eenpitter met je privéauto parkeert voor een zakelijke afspraak? Dit komt omdat je al 19 cent per kilometer belastingvrij mag uitkeren. Alle kosten die bij een auto komen kijken, zitten al berekend in die vergoeding. Het gaat hier om brandstof, verzekeringen en dus ook parkeren. De belastingdienst heeft ooit bepaald dat €0,19 per kilometer ‘genoeg is’ om je zakelijke autokosten te dekken. Zeker met de lage benzineprijzen van nu zou dit wel eens kunnen kloppen.

Samenvattend:

  • Heb je een auto op de zaak? De parkeerkosten zijn wel aftrekbaar
  • Heb je een privéauto: De parkeerkosten zijn niet aftrekbaar. Je mag wel €0,19 per kilometer belastingvrij aan jezelf uitkeren.

Hulp van Klippa

Wil je altijd toegang hebben tot een handig overzicht van je parkeerkosten en je zakelijke ritten? Maak dan gebruik van Klippa’s handige Klippa Pro App. Bonnen en facturen digitaliseer je simpelweg door het maken van een foto met je smartphone. Uiteraard is het ook mogelijk documenten door te sturen vanuit je e-mail of te uploaden vanaf je computer. Zo raak je nooit meer een parkeerbon kwijt en is alles veilig opgeslagen in de cloud. Erg handig voor zzp’ers en andere ondernemers!

Works with AZEXO page builder