Je hebt een rekening gekregen voor gas of stroom en je ziet dat er btw wordt geheven. Klopt dit? Ja, er wordt inderdaad btw geheven op gas en stroom, maar niet over het totaalbedrag. Hoe zit dit precies?


Facturen voor gas en stroom uitgelegd
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de energierekening duidelijk en begrijpelijk moet zijn. Aanbieders moeten zich daarom houden aan het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’. Feit blijft dat de energierekening voor de meeste mensen bijzonder onduidelijk is. Schaam je dus niet om even te googelen naar hoe de vork nu precies in de steel zit.
Facturen voor gas en stroom bestaan uit verschillende onderdelen. Dit zijn de vaste leveringskosten (vastrecht), de variabele leveringskosten (levering van gas en stroom), de energiebelasting en een btw-bedrag.
- Vastrecht
Het vastrecht staat voor de vaste kosten die je hebt voor een aansluiting. Je kunt dit zien als een soort abonnement op het feit dat je gas en stroom kunt gebruiken in je huis of kantoor.
- Variabele leveringskosten
De variabele leveringskosten zijn de kosten voor het gebruik van gas en stroom. Dit wordt bepaald op basis van het aantal gebruikte kilowatturen (kWh) stroom en kubieke meters (m3) gas.
- Energiebelasting
De energiebelasting is een door de overheid geheven belasting om de prijs op te drijven, zodat men minder stroom en gas gaat gebruiken. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van je verbruik, maar bevat geen aftrekbare btw. Over dit deel van de factuur wordt dan ook geen btw berekend.
Btw is namelijk een belasting, dus belasting betalen over een andere belasting zou erg dubbelop zijn.
Over welk deel betaal ik btw op gas en stroom?
Je betaalt dus geen btw over de energiebelasting, maar wel over de kosten voor het vastrecht (vaste leveringskosten) en de levering van gas en stroom (variabele leveringskosten). De btw die je over dit gedeelte betaalt, kun je terugvorderen bij de aangifte omzetbelasting. Het betreft hier btw met het 21%-tarief.
Let op: het gehele factuurbedrag kan natuurlijk wel in mindering gebracht worden op je winst.
Klippa kan het je makkelijker maken
Voor automatische verwerking van facturen en een handig digitaal overzicht, kun je gebruikmaken van Klippa’s oplossing voor factuurverwerking. Facturen digitaliseer je simpelweg door het maken van een foto met je smartphone, onze tekstherkenningstechnologie haalt automatisch alle relevante data eruit en organiseert die voor je in een dashboard. Omdat onze oplossing volledig cloud-based is, kun je overal en altijd bij je administratie. Uiteraard is het ook mogelijk documenten door te sturen vanuit je e-mail of te uploaden vanaf je computer.
Met Klippa raak je nooit meer een document kwijt en is je administratie veilig opgeslagen. Erg handig voor elke ondernemer. Bovendien kun je met onze oplossing tot 70% verwerkingstijd besparen. Reken uit je winst! Plan een demo in voor meer informatie.