Heb je weleens expliciet een btw-bedrag op taxibonnen gezien? Als het antwoord ‘nee’ is, is dat niet vreemd, want dit wordt niet vaak gedaan. Dit is een slechte zaak, want er zit wel degelijk btw op taxivervoer! In dit blog vertellen we er meer over.
Hoeveel is de btw op taxivervoer?
Vervoer met de taxi valt onder de regeling voor btw op personenvervoer. Het kabinet-Rutte III verhoogde in 2019 het lage btw-tarief voor personenvervoer van 6% naar 9%. Sinds dat moment is dit gelijk gebleven. Er zijn momentaal ook geen plannen om dit te veranderen. In 2024, 2025, 2026 en waarschijnlijk daarna ook, kan je op een taxirit in Nederland deze 9% btw aftrekken, zolang het een zakelijke rit betreft.
Uitzondering op speciaal taxivervoer
Hoewel dit voor de meeste ondernemers niet relevant is, bestaat er een uitzondering op deze regel. Deze uitzondering is door de Belastingdienst gemaakt voor een specifieke vorm van taxivervoer. Dit is enkel in het geval dat een klant wordt opgehaald door een ondernemer, die met een tweede chauffeur samen zowel de klant als de auto vervoeren naar een bepaalde bestemming. Alleen in deze situatie valt de rekening onder het 21% tarief.
Uberverwarrend
Er is lang verwarring geweest rondom belastingen en Uber vanwege het inmiddels afgeschafte concept UberPop. Het probleem was namelijk dat de chauffeurs van UberPop reden als particulier en geen KvK-inschrijving en daarom geen btw afdroegen. Dat betekende ook dat btw op die bonnen niet als voorbelasting gerekend mocht worden. Btw over zulke ritten mochten dan ook helaas niet teruggevraagd worden.
Sinds 2014 is UberPop verboden. Hoewel UberX inmiddels ook kritiek krijgt, moeten alle chauffeurs die deze dienst aanbieden een vergunning voor taxivervoer hebben. Een van de voorwaarden voor die vergunning is een inschrijving bij de KvK. Deze chauffeurs zijn dus ondernemers en dragen dan ook btw af. Dit betekent dat jij als ondernemer deze btw mag aftrekken. Op Uber taxi ritten in Nederland zit dus gewoon 9% btw.
Hoe bereken ik de btw van een taxirit?
Je krijgt als je btw-plichtig bent 9% van de taxirit weer terug van de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om de bonnetjes goed te bewaren. Wanneer de Belastingdienst komt controleren moet je kunnen bewijzen dat je de ritten daadwerkelijk gemaakt hebt.
Om te berekenen wat het btw-bedrag is, pak je het totaalbedrag van de bon, dit deel je door 109 en vermenigvuldig je vervolgens met negen. Je weet dan precies het btw-bedrag dat voor die taxirit van toepassing was.
Als dit blog handig voor je was, dan heb je wellicht ook interesse in onze andere blogs over BTW vragen. Bekijk bijvoorbeeld:
BTW op vliegtickets
BTW op gemeentelijke belastingen
BTW op culturele activiteiten
BTW op bankkosten
BTW op gas en stroom
BTW op verzekeringen
BTW op taxivervoer
BTW op parkeren
BTW op openbaar vervoer
BTW op boeken
Buitenlandse BTW op diensten binnen de EU