BTW op taxivervoer

BTW op taxivervoer

Heb je weleens expliciet een btw-bedrag op taxibonnen gezien? Als het antwoord ‘nee’ is, is dat niet vreemd, want dit wordt niet vaak gedaan. Dit is een slechte zaak, want er zit wel degelijk btw op taxivervoer!

BTW op taxivervoer

Hoeveel is de btw op taxivervoer?

Vervoer met de taxi valt onder de regeling voor btw op personenvervoer. Het kabinet-Rutte III verhoogde in 2019 het lage btw-tarief voor personenvervoer van 6% naar 9%. Op een taxirit in Nederland kun je deze btw aftrekken, zolang het een zakelijke rit betreft.

Uitzondering op speciaal taxivervoer

Hoewel dit voor de meeste ondernemers niet relevant is, bestaat er een uitzondering op deze regel. Deze uitzondering is door de Belastingdienst gemaakt voor een specifieke vorm van taxivervoer. Dit is enkel in het geval dat een klant wordt opgehaald door een ondernemer, die met een tweede chauffeur samen zowel de klant als de auto vervoeren naar een bepaalde bestemming. Alleen in deze situatie valt de rekening onder het 21% tarief.

Uberverwarrend

Er is lang verwarring geweest rondom belastingen en Uber vanwege het inmiddels afgeschafte concept UberPop. Het probleem was namelijk dat de chauffeurs van UberPop reden als particulier en geen KvK-inschrijving en daarom geen btw afdroegen. Dat betekende ook dat btw op die bonnen niet als voorbelasting gerekend mocht worden. Btw over zulke ritten mochten dan ook helaas niet teruggevraagd worden.

Sinds 2014 is UberPop verboden. Hoewel UberX inmiddels ook kritiek krijgt, moeten alle chauffeurs die deze dienst aanbieden een vergunning voor taxivervoer hebben. Een van de voorwaarden voor die vergunning is een inschrijving bij de KvK. Deze chauffeurs zijn dus ondernemers en dragen dan ook btw af. Dit betekent dat jij als ondernemer deze btw mag aftrekken.

Hoe bereken ik de btw van een taxirit?

Je krijgt als je btw-plichtig bent 9% van de taxirit weer terug van de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om de bonnetjes goed te bewaren. Wanneer de Belastingdienst komt controleren moet je kunnen bewijzen dat je de ritten daadwerkelijk gemaakt hebt.

Om te berekenen wat het btw-bedrag is, pak je het totaalbedrag van de bon, dit deel je door 109 en vermenigvuldig je vervolgens met negen. Je weet dan precies het btw-bedrag dat voor die taxirit van toepassing was.

Om zeker te stellen dat je nooit meer een bon kwijtraakt, kun je gebruikmaken van Klippa’s handige Klippa Pro App. Bonnen en facturen digitaliseer je simpelweg door het maken van een foto met je smartphone. Uiteraard is het ook mogelijk documenten door te sturen vanuit je e-mail of te uploaden vanaf je computer. Zo raak je nooit meer een document kwijt en is alles veilig opgeslagen in de cloud. Erg handig voor zzp’ers en andere ondernemers!

Works with AZEXO page builder