BTW op taxivervoer


Categorie: Informatief
Laatst bijgewerkt: 2017-07-04 15:23:12


In onze reeks ‘Antwoord op BTW-vragen’ is vandaag de BTW op taxivervoer aan de beurt. Omdat er vaak niet expliciet een BTW-bedrag op taxibonnen staat krijgen we er bij Klippa vaak vragen over. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er zit wel degelijk BTW op het vervoer met de taxi!

BTW op taxivervoer

Hoeveel is de BTW op taxivervoer?

Vervoer met een taxi valt normaal gesproken onder de regeling voor BTW op personenvervoer. Ondanks dat hier de laatste jaren discussie over is geweest, valt dit nog altijd onder het 6% BTW-tarief. Op een taxirit in Nederland kun je dus 6% BTW aftrekken, zolang het een zakelijke rit betreft.

Uitzondering op speciaal taxivervoer

Hoewel dit voor de meeste ondernemers niet relevant is, bestaat er een uitzondering op deze regel. Deze uitzondering is door de Belastingdienst gemaakt voor een specifieke vorm van taxivervoer. Dit is enkel in het geval dat een klant wordt opgehaald door een ondernemer, die met een tweede chauffeur samen zowel de klant als de auto vervoeren naar een bepaalde bestemming. Alleen in deze situatie valt de rekening onder het 21% tarief.

Hoe bereken ik de BTW van een taxibon?

Omdat er vaak geen BTW op een bon van de taxi vermeld staat ontstaat er geregeld onduidelijkheid. Zoals eerder aangegeven wordt er in principe altijd 6% BTW over een taxirit gerekend. Om te berekenen wat het BTW-bedrag is pak je het totaalbedrag van de bon, dit deel je door 106 en vermenigvuldig je vervolgens met 6. Je weet dan precies het BTW-bedrag dat voor die taxirit van toepassing was.

Let op: deze rekensom is alleen geldig als het om 6% BTW gaat.