Hoe verwerk je bonnen en facturen van bijvoorbeeld de NS, Arriva of andere personenvervoerders moeten? Daar krijg je immers meestal geen btw-bonnen van, maar er zit wel degelijk belasting op deze diensten. Het vervoersbewijs geldt hierbij als factuur. In deze blog geven we een antwoord op vragen als:
- Hoeveel btw zit er op openbaar vervoer (OV)?
- Zit er btw op een treinkaartje van de NS?
Hoeveel is de btw op openbaar vervoer?
De meeste vormen van personenvervoer in Nederland vallen onder het 9%-tarief. Dit zijn bijvoorbeeld de trein, tram, metro, bus of veerboot. De Belastingdienst heeft voor deze dienstverleners een uitzondering gemaakt voor het verstrekken van btw-bonnen om het geheel werkbaar te houden. Je mag bij bonnen van vervoerders in dit segment dus 9% btw aftrekken bij je omzetbelasting, ook zonder dat je daarvan een gespecificeerde btw-bon hebt. Het vervoersbewijs is in feite de btw-bon.
- Op treinkaartjes van bijvoorbeeld de NS zit dus 9% btw die aftrekbaar is. Het moet natuurlijk wel een zakelijke kostenpost zijn.
Maak je bij het reizen gebruik van een OV-chipkaart of een vergelijkbare kaart waarmee op saldo kan worden gereisd? Transactieoverzichten van dit soort kaarten beschouwt de Belastingdienst ook als vervoersbewijs, zolang op het transactieoverzicht de volgende gegevens staan:
- de datum waarop het transactieoverzicht is aangemaakt
- de naam van het vervoersbedrijf
- de datum waarop je hebt gereisd
- het traject dat je hebt afgelegd
- het btw-bedrag dat je moet betalen of de gegevens aan de hand waarvan het btw-bedrag kan worden berekend
Welk vervoer valt niet onder het 9% tarief?
– Het huren van een bus valt onder het 21% btw-tarief
– Luchtvervoer in het binnenland valt onder het 21% btw-tarief, tenzij het om vervoer van zieken of gewonden gaat.
Voor welke vervoerders geldt dit?
Dit geldt in principe voor alle openbare vervoerders in Nederland. Dit zijn onder andere Arriva, Breng (Arnhem en Nijmegen), Connexxion, EBS Busvervoer, GVB, Hermes, HTM, NS, Qbuzz, RET, Syntus en TCR.
Hoe bereken ik de btw op bijvoorbeeld een treinkaartje?
Hoewel de btw vaak niet specifiek vermeld staat op OV-kaartjes, zit er dus wel degelijk btw op deze producten. Je kunt het aftrekbare btw-bedrag berekenen door het totaalbedrag te delen door 109 en vervolgens de uitkomst maal 9 te doen.
Let op: deze rekensom is alleen geldig als het om 9% btw gaat.
Reiskosten doorbelasten aan opdrachtgever als zzp’er?
Ben je zzp’er en heb je met je opdrachtgever afgesproken dat je bepaalde kosten mag doorbelasten, zoals kosten voor openbaar vervoer of andere kosten, let dan op het (door)berekenen van de btw. Dit kun je doen op de volgende manieren:
- Je boekt de kosten in als zakelijke kosten, bewaart het vervoersbewijs en vraagt aan de Belastingdienst de betaalde btw terug
- Je berekent het btw-tarief dat voor jouw diensten geldt over de gehele factuur
- Je zet de kosten zonder btw op de factuur aan je opdrachtgever: dan is het onderdeel van je normale omzet. Als je de btw niet terug kunt vragen, zet je de kosten inclusief btw op de factuur
- De facturen gaan als verantwoording van kosten naar je opdrachtgever. Je bewaart de vervoersbewijzen in je eigen administratie. Zo dienen de kosten als zakelijke inkoop
Met onze Klippa Spendcontrol-software kun je eenvoudig al je reiskosten beheren en indienen, gewoon via je smartphone. Wil je meer weten? Dan kun je ons een bericht sturen via de chat of e-mail: [email protected] Wil je een demo inplannen met een van onze productspecialisten? Bekijk dan de onderstaande opties.