BTW op gemeentelijke belastingen


Categorie: Informatief
Laatst bijgewerkt: 2017-07-04 15:24:28


In onze reeks ‘Antwoord op BTW-vragen’ is vandaag de BTW op gemeentelijke belastingen aan de beurt. Doorgaans staat er geen BTW op facturen van gemeentelijke belastingen, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er geen uitzondering zou zijn.

BTW op gemeentelijke belastingen

Wordt er BTW geheven over gemeentelijke belastingen?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Omdat het om belastingen gaat wordt hier doorgaans geen BTW over geheven. In beginsel kun je er vanuit gaan dat als er geen BTW op een factuur van de gemeente staat, dat je ook geen BTW betaalt en je dus ook geen BTW over dit bedrag kunt terugvorderen.

Let op: de kosten van gemeentelijke belastingen kun je natuurlijk, zo lang het zakelijke kosten betreffen, wel opvoeren bij de Belastingdienst om je winst te drukken.

BTW op reinigingsrecht

De onduidelijkheid wat betreft gemeentelijke belastingen komt door de uitzondering op gebied van het reinigingsrecht. Dit is de heffing die je betaalt voor het feit dat de gemeente het afval bij je onderneming komt ophalen en vervolgens verwerkt. In die setting wordt de gemeente gezien als onderneming en is daarom BTW-plichtig.

Ontvang je als onderneming dus een factuur voor het reinigingsrecht, dan wordt daar wel BTW over geheven. De BTW over reinigingsrecht bedraagt 21% en staat als het goed is duidelijk op de factuur vermeld. De BTW die je hier betaalt kun je dus ook gewoon terugvorderen bij je aangifte Omzetbelasting.