BTW op gemeentelijke belastingen

BTW op gemeentelijke belastingen

Normaal gesproken wordt er geen geen btw betaald over facturen van gemeentelijke belastingen, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er geen uitzondering op die regel zou zijn.

BTW op gemeentelijke belastingen

Wordt er btw geheven over gemeentelijke belastingen?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Omdat het om belastingen gaat, wordt hier doorgaans geen btw over geheven. In beginsel kun je er vanuit gaan dat als er geen btw op een factuur van de gemeente staat, dat je ook geen btw betaalt en je dus ook geen btw over dit bedrag kunt terugvorderen.

Let op: de kosten van gemeentelijke belastingen kun je natuurlijk, zolang het zakelijke kosten betreffen, wel opvoeren bij de Belastingdienst om je winst te drukken.

BTW op reinigingsrecht

De onduidelijkheid wat betreft gemeentelijke belastingen komt door de uitzondering op gebied van het reinigingsrecht.

Reinigingsrecht is een vergoeding die organisaties aan hun gemeente moeten betalen als de gemeente (bedrijfs)afval inzamelt. Voor het afvoeren van bedrijfsafval zijn organisaties zelf verantwoordelijk, maar zij kunnen uiteraard contracten afsluiten met professionele inzamelaars. Sommige gemeenten bieden deze service in ruil voor reinigingsrecht. In die setting wordt de gemeente namelijk gezien als een onderneming en is daarom btw-plichtig.

Reinigingsrecht wordt op de volgende manieren geheven:

  • een vast bedrag per bedrijf
  • een vast bedrag per vuilniszak of bedrijfsafvalcontainer
  • een bedrag passend bij de aangeboden hoeveelheid bedrijfsafval

De btw over reinigingsrecht bedraagt 21% en staat als het goed is duidelijk op de factuur vermeld. De btw die je hier betaalt, kun je dus ook terugvorderen bij je aangifte omzetbelasting.

Niet elke gemeente is hetzelfde

Niet alle gemeenten verzorgen afvalinzameling en hanteren daarom niet allemaal reinigingsrecht. Zo is Zwolle in 2016 gestopt met reinigingsrecht omdat de kosten te hoog werden en het goedkoper werd om afval op te laten halen door gespecialiseerde bedrijven.

Handig overzicht met Klippa

Voor automatische verwerking van facturen en een handig digitaal overzicht, kun je gebruikmaken van Klippa’s oplossing voor factuurverwerking. Facturen digitaliseer je simpelweg door het maken van een foto met je smartphone, onze tekstherkenningstechnologie haalt automatisch alle relevante data eruit en organiseert die voor je in een dashboard. Omdat onze oplossing volledig cloud-based is, kun je overal en altijd bij je administratie. Uiteraard is het ook mogelijk documenten door te sturen vanuit je e-mail of te uploaden vanaf je computer.

Zo raak je nooit meer een document kwijt en is alles veilig opgeslagen. Erg handig voor elke ondernemer! Plan een demo in voor meer vrijblijvende informatie.

Works with AZEXO page builder