Gelukkigere werknemers met minder administratie

Klippa deed onderzoek naar in hoeverre het moeten uitvoeren van administratieve processen effect heeft op het geluk en de productiviteit van Nederlandse werknemers. Waarom? Klippa maakt software waarmee organisaties hun declaratieproces kunnen automatiseren. Het is daarom goed om te weten welke problemen wij kunnen verhelpen met onze technologie. Hieronder de resultaten in een handig overzicht met infographics.

Blijere werknemers

Goed werkgeverschap is tegenwoordig een hot topic. Naast corporate social responsibility, is het belangrijk voor bedrijven om het personeel tevreden te houden. Gelukkige werknemers zijn productiever, loyaler en gezonder (minder verzuim). Bovendien zul je zien dat als je je werknemers gelukkig maakt, zij ambassadeurs worden voor je organisatie. In de visual hiernaast zie je welke leeftijdsgroepen gelukkiger zouden zijn als zij minder tijd hoefden te besteden aan declaratieprocessen.

Adviseurs en communicatieprofessionals

Niet elke branche werkt hetzelfde. Niet elke branche staat dan ook even negatief tegenover handmatige administratieve processen. In de visual hiernaast zie je dat mensen in de advisering, onderzoek en zakelijke dienstverlening er meer dan gemiddeld negatief tegenover staan. Informatie- en communicatieprofessionals het negatiefst! Het onderwijs en de overheid hebben er het minste moeite mee. Zouden ze er minder mee te maken hebben of hebben ze misschien al bepaalde processen geautomatiseerd?

“Worden die bonnetjes nog betaald?”

Ruim één op de zes respondenten vindt dat zijn of haar werkgever declaraties te laat terugbetaalt. Bij de werknemers onder de dertig is dit zelfs één op de vijf. De veertigers zijn het geduldigst: slechts 12,5% vindt dat zijn of haar werkgever wel eens op mag schieten. Het is zaak voor werkgevers dat zij – zeker hun jonge – werknemers tevreden houden door het declaratieproces te versnellen. Dit kan o.a. door automatisering.

Verschillen per provincie

Dat is opvallend! Van de Drentse respondenten geeft 12% aan productiever te zijn als zij minder tijd hoefde te besteden aan administratie. Onder Flevolanders is dit percentage bijna drie keer zo hoog (30%). Zou Flevoland zoveel meer te declareren hebben of zijn werknemers daar kritischer ten opzichte van bedrijfsprocessen? Na Flevoland volgt Overijssel, met 26%. 

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in juni 2021 uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeker PanelWizard onder 1220 respondenten. Dit zijn Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst bij een bedrijf met 100 medewerkers of meer, die weleens een declaratie indienen bij hun werkgever.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt online uitgevoerd, onder een panel van duizend relevante respondenten of meer. De kwaliteit van online veldwerk valt of staat met de betrouwbaarheid waarmee respondenten de vragenlijsten invullen. Voor ieder onderzoek wordt een controlevraag gesteld naar het geslacht en de leeftijd van de respondent, hiermee wordt gecontroleerd of de beoogde respondent overeenkomt met de daadwerkelijke respondent. Na ieder onderzoek worden per respondent controles uitgevoerd op de snelheid van invullen, lengte en inhoud van open antwoorden en “verdachte” antwoordpatronen. Zo worden inconsistente, onbetrouwbare, te snelle en niet-serieuze respondenten uit de netto respons gehaald.
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeksbureau PanelWizard (onderdeel van Kien Onderzoek) voert onze onderzoeken uit. Zij besteden veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van hun ISO-gecertificeerde panel (ISO 20252 en ISO 26362). PanelWizard Direct heeft de beschikking over verschillende soorten panels (consumenten, kinderen, B2B, etc.) en bestaat in totaal uit zo’n 33.000 leden.
Zijn jullie onderzoeken anoniem?
De gegevens van respondenten worden altijd vertrouwelijk en anoniem behandeld en zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere doeleinden dan marktonderzoek.
Is jullie onderzoek onafhankelijk?
Jazeker. Wij laten ons onderzoek uitvoeren door een professioneel en extern onderzoeksbureau: PanelWizard. Dit bureau garandeert onpartijdigheid en een gemêleerd panel van respondenten dat een representatieve weerspiegeling geeft van onze maatschappij.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
050 2111631