Sjoemelen met declaraties

Klippa liet onderzoek doen naar in hoeverre men op werk sjoemelt met declaraties en in hoeverre men anderen ervan verdenkt dit te doen. Waarom? Klippa maakt software waarmee organisaties hun declaratieproces kunnen automatiseren. Het is daarom goed om te weten welke problemen wij kunnen verhelpen met onze technologie. Hieronder de resultaten in een handig overzicht met infographics. 

Schuld bekennen

Het begint natuurlijk bij jezelf: heb je weleens bewust onkosten verkeerd ingediend? Zoja, zou je dat durven toegeven? De meeste mensen niet, of zijn daadwerkelijk onschuldig. Slechts 6% geeft dit toe. We hebben enkele branches uitgelicht en in de visual hiernaast kun je zien in welke sectoren er het meest wordt gesjoemeld. Of eerlijk is, maar net hoe je het bekijkt!

Geloof in technologie

Wij weten dat automatisering een tijdsbesparing oplevert tot 70%. En tijd is geld. De meerderheid van de Nederlanders is dan ook overtuigd van de voordelen van automatisering. Opvallend is dat just mannen van in de dertig hun vertrouwen leggen in technologie, gevolgd door mannen van in de veertig en in de vijftig. Pas daarna komen de vrouwen in het vizier. 

The clash of the provinces

Zuiderlingen staan bekend om hun bourgondische levensstijl en noorderlingen om hun nuchterheid. Qua sjoemelen met declaraties liggen de verhoudingen iets anders. In Overijssel en Groningen denken de meeste mensen dat onkosten weleens dubbel worden gedeclareerd. In Flevoland de minste mensen.

Mannen versus vrouwen

Vertrouw jij je collega’s volledig als het gaat om eerlijk declareren? Als je een man bent, is de kans groter dat je je collega’s niet vertrouwt. Als je een man bent van in de dertig dan is de kans al helemaal groot: maar liefst 46,1% van de mannen denkt dat er op het werk bewust gesjoemeld wordt. Zie in de visual hiernaast meer verschillen tussen mannen en vrouwen.

Afronden naar boven

Creatief boekhouden met het geld van de baas is natuurlijk niet te bedoeling, maar dit betekent niet dat het niet gebeurt. We weten dat 15% van de declaraties fouten bevat, maar hoeveel mensen denken dat sommige fouten met opzet worden gemaakt? Bekijk het in de infographic hiernaast.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in mei 2020 uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeker PanelWizard onder 1228 respondenten. Dit zijn Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst bij een bedrijf met 100 medewerkers of meer, die weleens een declaratie indienen bij hun werkgever.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt online uitgevoerd, onder een panel van duizend relevante respondenten of meer. De kwaliteit van online veldwerk valt of staat met de betrouwbaarheid waarmee respondenten de vragenlijsten invullen. Voor ieder onderzoek wordt een controlevraag gesteld naar het geslacht en de leeftijd van de respondent, hiermee wordt gecontroleerd of de beoogde respondent overeenkomt met de daadwerkelijke respondent. Na ieder onderzoek worden per respondent controles uitgevoerd op de snelheid van invullen, lengte en inhoud van open antwoorden en “verdachte” antwoordpatronen. Zo worden inconsistente, onbetrouwbare, te snelle en niet-serieuze respondenten uit de netto respons gehaald.
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeksbureau PanelWizard (onderdeel van Kien Onderzoek) voert onze onderzoeken uit. Zij besteden veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van hun ISO-gecertificeerde panel (ISO 20252 en ISO 26362). PanelWizard Direct heeft de beschikking over verschillende soorten panels (consumenten, kinderen, B2B, etc.) en bestaat in totaal uit zo’n 33.000 leden.
Zijn jullie onderzoeken anoniem?
De gegevens van respondenten worden altijd vertrouwelijk en anoniem behandeld en zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere doeleinden dan marktonderzoek.
Is jullie onderzoek onafhankelijk?
Jazeker. Wij laten ons onderzoek uitvoeren door een professioneel en extern onderzoeksbureau: PanelWizard. Dit bureau garandeert onpartijdigheid en een gemêleerd panel van respondenten dat een representatieve weerspiegeling geeft van onze maatschappij.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
050 2111631