‘Het nieuwe werken’ na corona

Klippa liet onderzoek doen naar hoe Nederlanders denken over thuiswerken als de overheid de coronamaatregelen straks versoepelt. Technologie maakt werken op afstand steeds makkelijker. Is er straks nog wel behoefte aan kantoren, bijvoorbeeld? Of heeft bij elkaar komen op één plek toch een doel? Hieronder de resultaten in een handig overzicht met infographics.

Zelf weten!

De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat kantoormedewerkers het zelf moeten weten of zij na corona (deels) thuis blijven werken. In hoeverre thuiswerken prettig is voor mensen, hangt natuurlijk ook af van de thuissituatie. Kun je er rustig werken of word je constant gestoord? Het is dan ook niet gek dat 85% van de respondenten uit gezinnen met meerdere mensen, maar zonder kinderen, het eens is met deze stelling. Bij huishoudens met kinderen tussen de 13 en 17 jaar is dit slechts 70%.

Dokken, baas!

Bijna de helft van de respondenten is van mening dat de werkgever verantwoordelijk is voor de kosten die werknemers maken als zij thuiswerken. Het gaat dan om dingen als wc-papier, stookkosten en water. Op zich is dat niet heel vreemd. Wat wel opvallend is, is dat veel meer mannen (50%) dit vinden dan vrouwen (44%). Zouden mannen meer wc-papier gebruiken of gaan zij sneller dan vrouwen ervan uit dat de werkgever betaalt voor bepaalde dingen? Wij zijn benieuwd of mannen ook sneller zaken als lunch declareren!

Oude rotten en jonkies steken hand sneller uit

Naast de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn ook de verschillen tussen de leeftijdsgroepen noemenswaardig bij deze stelling. 55% van de werknemers van zestig jaar en ouder vinden dat de werkgever de werknemer een vergoeding moet geven bij thuiswerken. Slechts 45% van de veertigers is het hiermee eens. Als we omlaag gaan in leeftijd, naar de werknemers onder de dertig jaar, dan zien we weer een stijgende lijn: 51% van hen verwacht een thuiswerkvergoeding.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeker PanelWizard onder 1060 respondenten. Dit zijn Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst bij een bedrijf met 100 medewerkers of meer, die een kantoorbaan hebben en de mogelijkheid hebben om thuis te werken.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt online uitgevoerd, onder een panel van duizend relevante respondenten of meer. De kwaliteit van online veldwerk valt of staat met de betrouwbaarheid waarmee respondenten de vragenlijsten invullen. Voor ieder onderzoek wordt een controlevraag gesteld naar het geslacht en de leeftijd van de respondent, hiermee wordt gecontroleerd of de beoogde respondent overeenkomt met de daadwerkelijke respondent. Na ieder onderzoek worden per respondent controles uitgevoerd op de snelheid van invullen, lengte en inhoud van open antwoorden en “verdachte” antwoordpatronen. Zo worden inconsistente, onbetrouwbare, te snelle en niet-serieuze respondenten uit de netto respons gehaald.
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeksbureau PanelWizard (onderdeel van Kien Onderzoek) voert onze onderzoeken uit. Zij besteden veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van hun ISO-gecertificeerde panel (ISO 20252 en ISO 26362). PanelWizard Direct heeft de beschikking over verschillende soorten panels (consumenten, kinderen, B2B, etc.) en bestaat in totaal uit zo’n 33.000 leden.
Zijn jullie onderzoeken anoniem?
De gegevens van respondenten worden altijd vertrouwelijk en anoniem behandeld en zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere doeleinden dan marktonderzoek.
Is jullie onderzoek onafhankelijk?
Jazeker. Wij laten ons onderzoek uitvoeren door een professioneel en extern onderzoeksbureau: PanelWizard. Dit bureau garandeert onpartijdigheid en een gemêleerd panel van respondenten dat een representatieve weerspiegeling geeft van onze maatschappij.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
050 2111631