Het gedrag van kantoormedewerkers tijdens thuiswerken

Klippa liet onderzoek doen naar hoe kantoormedewerkers zich gedragen als zij thuiswerken. Het blijkt dat veel mensen gebruikmaken van de vrijheid die thuiswerken biedt en regelmatig een dutje doen of een borreltje nuttigen. Hoe beïnvloedt dit hun productiviteit? Hieronder de resultaten in een handig overzicht met infographics.

Even een uiltje knappen

Dutjes op het werk? Dat was vóór het massale thuiswerken door corona ongekend. Nu steeds meer mensen vanuit huis hun brood op de plank brengen, grijpen ook steeds meer mensen de kans om meteen een uiltje te knappen. Aan de ene kant kun je beargumenteren dat het de productiviteit verhoogt, maar aan de andere kant kun je het zien als misbruik maken van de tijd van de baas. Wat vind jij?

Alcohol onder werktijd

Een borrel op de vrijdagmiddag is niet ongewoon, maar dat ongeveer één op de tien mensen tijdens het werk ook glaasjes wegtikt, is toch wel verrassend. Net als bij het slapen tijdens het werk, valt het op dat het met name gaat om alleenstaanden en stellen zonder kinderen. Wat ook opvalt is dat mannen zich hier twee keer zo vaak schuldig aan maken als vrouwen.

Is thuiswerken (on)gezond?

Meer dan een kwart van de kantoormedewerkers in loondienst is ongezonder gaan leven doordat zij thuis zijn gaan werken. Onder de kantoormedewerkers onder de dertig is dit percentage zelfs 37 procent! Zou de alcohol en de onregelmatige slaap er iets mee te maken kunnen hebben? Of is het simpelweg het gebrek aan beweging?

Maar wel productiever

Grappig genoeg zegt de meerderheid van de respondenten dat zij thuis productiever zijn dan op kantoor. Betekent dit dat zij na hun dutje meer werk gedaan krijgen? Hoe ouder de kantoormedewerker, hoe meer overtuigd zij zijn van de voordelen van thuiswerken. Zie de visual hiernaast voor het overzicht per leeftijdsgroep.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeker PanelWizard onder 1.045 respondenten. Dit zijn Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst bij een bedrijf met 100 medewerkers of meer, die een kantoorbaan hebben en de mogelijkheid hebben om thuis te werken.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt online uitgevoerd, onder een panel van duizend relevante respondenten of meer. De kwaliteit van online veldwerk valt of staat met de betrouwbaarheid waarmee respondenten de vragenlijsten invullen. Voor ieder onderzoek wordt een controlevraag gesteld naar het geslacht en de leeftijd van de respondent, hiermee wordt gecontroleerd of de beoogde respondent overeenkomt met de daadwerkelijke respondent. Na ieder onderzoek worden per respondent controles uitgevoerd op de snelheid van invullen, lengte en inhoud van open antwoorden en “verdachte” antwoordpatronen. Zo worden inconsistente, onbetrouwbare, te snelle en niet-serieuze respondenten uit de netto respons gehaald.
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeksbureau PanelWizard (onderdeel van Kien Onderzoek) voert onze onderzoeken uit. Zij besteden veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van hun ISO-gecertificeerde panel (ISO 20252 en ISO 26362). PanelWizard Direct heeft de beschikking over verschillende soorten panels (consumenten, kinderen, B2B, etc.) en bestaat in totaal uit zo’n 33.000 leden.
Zijn jullie onderzoeken anoniem?
De gegevens van respondenten worden altijd vertrouwelijk en anoniem behandeld en zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere doeleinden dan marktonderzoek.
Is jullie onderzoek onafhankelijk?
Jazeker. Wij laten ons onderzoek uitvoeren door een professioneel en extern onderzoeksbureau: PanelWizard. Dit bureau garandeert onpartijdigheid en een gemêleerd panel van respondenten dat een representatieve weerspiegeling geeft van onze maatschappij.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
050 2111631