Lichamelijke en mentale klachten door administratief werk

Klippa liet onderzoek doen naar in hoeverre het doen van repetitieve administratieve handelingen impact heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kantoormedewerkers. Het is algemeen bekend dat weinig mensen plezier ondervinden van administratie: het is vaak een ‘moetje’, maar kan het ook werkelijk schade doen? Hieronder de resultaten van ons onderzoek in een handig overzicht met infographics.

Werken tot je erbij neervalt

Wie had dat gedacht? Zestigers hebben minder last van administratief werk dan mensen onder de dertig. Bijna zestig procent van de kantoormedewerkers onder de dertig rapporteert fysieke klachten! Dit zou kunnen komen doordat zij vaak meer uren draaien dan oudere werknemers. In de visual hiernaast kun je per leeftijdsgroep zien in hoeverre men lichamelijke klachten krijgt van administratief werk.

Noorderlingen houden het hoofd koel

Mensen in Groningen, Drenthe en Friesland zijn de helft minder waarschijnlijk om mentale klachten te krijgen van repetitief administratief werk dan mensen in Gelderland en Overijssel. Hoewel administratief werk nergens weinig goeds voor de geest doet, hebben mensen in het Westen en Zuiden ook meer te klagen dan de mensen in het Noorden. In de infographic hiernaast vind je de specifieke percentages.

Fouten maken is menselijk

Het is heel normaal om fouten te maken. Wel erg vervelend natuurlijk, als het gebeurt. Gemiddeld maakt ongeveer een kwart zich daadwerkelijk zorgen dat zij een fout maken tijdens het doen van de administratie. Dit is niet goed voor het werkplezier en het kan bijdragen aan de mentale stress die het doen van de administratie met zich meebrengt. Opvallend is dat hoe jonger de kantoormedewerker: hoe meer zorgen hij of zij zich maakt.

Administratie inruilen voor een nutteloze vergadering?

Mannen zullen twee keer vaker ‘ja’ antwoorden op deze vraag dan vrouwen. Het lijkt erop dat mannen een grotere hekel hebben aan administratief werk dan vrouwen. Of zij hebben geen probleem met nutteloze vergaderingen, dat kan natuurlijk ook. Hoe zit het met jou? Liever urenlang data overtypen of urenlang je collega’s aangapen tijdens een meeting over welke kleur pennenhouders jullie gaan bestellen?

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeker PanelWizard onder 1072 respondenten. Dit zijn Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst bij een bedrijf met 100 medewerkers of meer, die een kantoorbaan hebben en de mogelijkheid hebben om thuis te werken.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt online uitgevoerd, onder een panel van duizend relevante respondenten of meer. De kwaliteit van online veldwerk valt of staat met de betrouwbaarheid waarmee respondenten de vragenlijsten invullen. Voor ieder onderzoek wordt een controlevraag gesteld naar het geslacht en de leeftijd van de respondent, hiermee wordt gecontroleerd of de beoogde respondent overeenkomt met de daadwerkelijke respondent. Na ieder onderzoek worden per respondent controles uitgevoerd op de snelheid van invullen, lengte en inhoud van open antwoorden en “verdachte” antwoordpatronen. Zo worden inconsistente, onbetrouwbare, te snelle en niet-serieuze respondenten uit de netto respons gehaald.
Wie voert het onderzoek uit?
Onderzoeksbureau PanelWizard (onderdeel van Kien Onderzoek) voert onze onderzoeken uit. Zij besteden veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van hun ISO-gecertificeerde panel (ISO 20252 en ISO 26362). PanelWizard Direct heeft de beschikking over verschillende soorten panels (consumenten, kinderen, B2B, etc.) en bestaat in totaal uit zo’n 33.000 leden.
Zijn jullie onderzoeken anoniem?
De gegevens van respondenten worden altijd vertrouwelijk en anoniem behandeld en zullen nooit worden verkocht of gebruikt voor andere doeleinden dan marktonderzoek.
Is jullie onderzoek onafhankelijk?
Jazeker. Wij laten ons onderzoek uitvoeren door een professioneel en extern onderzoeksbureau: PanelWizard. Dit bureau garandeert onpartijdigheid en een gemêleerd panel van respondenten dat een representatieve weerspiegeling geeft van onze maatschappij.
Vragen?
Wij helpen je graag met elke vraag. Neem contact op via mail, telefoon of chat!
050 2111631