

Als ondernemer ben je verplicht belastingaangifte te doen. Dit is voor veel ondernemers een hele rompslomp. Allereerst moet je alle facturen en bonnen goed en overzichtelijk bewaren en documenteren. Vervolgens is het aan het einde van de btw-periode nog een hele klus om met een rekenmachine en Excel aan de slag te gaan en alles na te rekenen. Je wilt als ondernemer immers geen belastingvoordeel mislopen of achteraf vervelende naheffingen krijgen doordat je een rekenfout hebt gemaakt.
Met Klippa Pro is het mogelijk om de btw-waardes van bonnen automatisch te documenteren. Aan het einde van jouw btw-periode kun je vervolgens eenvoudig via de statistieken in Klippa zien welke bedragen je kunt terugvorderen of welke je juist moet betalen. Doordat al je documenten digitaal in de cloud zijn opgeslagen voldoe je bovendien gelijk aan de eisen van de Belastingdienst. Makkie toch?
Hoe vaak moet je belastingaangifte doen?
Hoe vaak je btw-aangifte moet doen, verschilt per bedrijf. Afhankelijk van je omzet kan dit elke maand, elk kwartaal of elk jaar zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe groter je omzet is, hoe vaker je btw-aangifte zult moeten doen. De meeste zzp’ers doen eens per kwartaal hun btw-aangifte.
Wanneer moet je btw-aangifte doen?
Zoals in de vorige alinea aangegeven, verschilt het per bedrijf hoe vaak er aangifte gedaan moet worden. Als je per kwartaal of per maand belastingaangifte doet, dan moet dit altijd uiterlijk de laatste dag van de opvolgende maand ingediend zijn. Als je eens per jaar aangifte doet, dan heb je tot 1 april van het opvolgende jaar om alles in te dienen.
Welke btw-tarieven zijn er?
In Nederland werken we met drie verschillende btw-tarieven. Het meest gebruikte tarief is het 21%-tarief, verder is er een 9%-tarief en een 0%-tarief. Bij de btw-aangifte moet je alle tarieven los bijhouden en invullen. Uiteraard zijn in je Klippa Pro-statistieken alle btw-tarieven los van elkaar te vinden.
Soms kan het lastig zijn om te bepalen welke BTW er van toepassing is op bepaalde producten. Daarom hebben wij een reeks blogs geschreven over de veelgestelde BTW-vragen. In deze blogs leer je meer over de BTW op onder andere gas & licht, vliegtickets, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, taxi vervoer en openbaar vervoer.
Welke btw kan je aftrekken?
Globaal gezien is de regel simpel: alle btw die je als bedrijf hebt betaald voor producten en diensten die je zakelijk gebruikt, kun je in principe aftrekken bij de belastingaangifte. Deze aftrek doe je door de btw-bedragen van je kosten bij elkaar op te tellen en bij de Belastingdienst in te vullen als ‘voorbelasting’. Let wel op: bij zaken als relatiegeschenken, lunch en andere personeelsvoorzieningen zijn de btw-kosten slechts beperkt aftrekbaar. Check daarvoor de website van de Belastingdienst
Download de Klippa App
Met de Klippa app kun je gratis garantiebewijzen, bonnetjes en facturen digitaliseren en online bewaren. Wil je ook gemakkelijk je btw-aangifte met Klippa doen? Dan kun je voor €34.99 per jaar gebruik maken van Klippa Pro. Met Klippa Pro krijg je de mogelijkheid om je btw-inkomsten en uitgaven bij te houden.
Als je meer wilt weten over hoe je kunt profiteren van digitalisering, kun je ons een bericht sturen via de chat of e-mail: [email protected]. Wil je een demo inplannen met een van onze productspecialisten? Bekijk dan de onderstaande opties.