

De onboarding van klanten in het digitale tijdperk is eindelijk aan het moderniseren, nu iedereen is begonnen alles online te doen. Met ongeveer 216,8 miljoen mensen (alleen al in de VS!) die digitale bankdiensten gebruiken, moeten financiële instellingen het tempo opvoeren.
Als een klant vroeger een bankrekening wilde openen, ging hij gewoon naar een bank, liet zijn ID zien en liet de medewerker handmatig de informatie kopiëren om zijn identiteit te bevestigen. Ook al is het onboardingproces online gegaan, het vereist vaak nog steeds handmatige gegevensinvoer, wat zo’n arbeidsintensieve en tijdrovende taak is.
Daar komt slimme technologie om de hoek kijken.
Technologieën zoals Optical Character Recognition (OCR) en AI, vooral wanneer ze worden gecombineerd in een platform zoals Klippa’s DocHorizon, kunnen bedrijven veel tijd en middelen besparen.
Dus, hoe werkt dit en welke KYC-controles kunnen automatisch worden uitgevoerd? Laten we inzoomen en het uitzoeken!
Belangrijkste punten
- Know Your Customer (KYC) is een wettelijke vereiste die ervoor zorgt dat klanten zijn wie ze beweren te zijn, en het vereist meestal het verifiëren van de identiteit van een klant en een bewijs van verblijfplaats.
- Bij traditionele KYC-processen moeten werknemers handmatig documenten verwerken, wat traag is, de toegang tot diensten vertraagt en de gebruikerstevredenheid vermindert..
- Welk document ook wordt gecontroleerd, Klippa voert real-time validatie uit om te voldoen aan KYC- en AML-compliance. Je kunt foto’s, namen, persoonlijke gegevens en bewijzen van verblijf in slechts enkele seconden controleren.
- Klippa’s AI en OCR zijn getraind en geperfectioneerd om relevante informatie te herkennen en te extraheren met een nauwkeurigheid van 95-100%, zelfs uit complexe of niet-standaard documenten.
Wat zijn KYC-controles en waarom zou je ze automatiseren?
Wat zijn KYC-controles en waarom zou je ze automatiseren?
Know Your Customer (KYC) is een verplicht proces voor het verifiëren van de identiteit van klanten tijdens het onboarding proces. Meestal gaat het om het verzamelen en valideren van identiteitsdocumenten zoals paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, rekeningen van nutsbedrijven en bankafschriften.
Traditioneel werd dit proces handmatig uitgevoerd, waarbij medewerkers documenten beoordeelden, informatie eruit haalden en deze invoerden in interne systemen. Al snel bleek dat deze aanpak tijdrovend, foutgevoelig en duur is.
Gelukkig transformeert het automatiseren van documentgebaseerde KYC deze workflow. OCR-technologie haalt tekst uit ingediende documenten, terwijl AI de gegevens interpreteert. De gestructureerde output wordt vervolgens naadloos geïntegreerd in je systemen, waardoor de verificatie sneller verloopt, er minder menselijke fouten worden gemaakt en de compliance wordt verbeterd.
Maar hoe? Laten we eens kijken hoe OCR en AI samenkomen in het geautomatiseerde KYC-proces.
Hoe werken OCR en AI voor geautomatiseerde KYC?
Met Optical Character Recognition (OCR) kunnen allerlei soorten documenten met tekst worden gelezen en kunnen er automatisch gegevens uit worden gehaald. Deze geautomatiseerde herkenning wordt ondersteund door AI, die uitgebreid en specifiek is getraind op duizenden voorbeelden van identiteitsbewijzen, belastingaangiften, salarisstroken, enzovoort.
Het geautomatiseerde KYC-proces bestaat meestal uit twee bewijzen: een identiteitsbewijs en een bewijs van verblijf. In wezen betekent dit dat de AI bepaalde gegevenscategorieën moet kunnen detecteren om de juiste informatie te kunnen detecteren. Op dit moment kan Klippa’s OCR API dit doen met een nauwkeurigheid van minstens 95%, grenzend aan 100%.
Dus, OCR leest de tekst, en de AI herkent de context en haalt de benodigde gegevens eruit. Dit gebeurt in drie stappen: een scan van het ID wordt naar de OCR API gestuurd, de foto wordt omgezet in een ruw tekstbestand en de AI interpreteert de informatie en stuurt de gegevens terug in een gestructureerd formaat.
Dit automatiseert het KYC-proces (ook wel eKYC genoemd) volledig binnen enkele seconden en biedt een betrouwbare manier om iemands identiteit te controleren, omdat menselijke fouten uit het proces worden gehaald.
Stap-voor-stap handleiding voor het automatiseren van KYC-controles
Hier bij Klippa vinden we dat het proces van het automatiseren van je KYC-controles geen gedoe moet zijn. Deze gids helpt je van begin tot eind bij elke stap van het automatiseren van je documentgebaseerde KYC-proces:
Stap 1: Klantdocumenten verzamelen
De eerste stap bestaat uit het verzamelen van de vereiste identiteitsdocumenten van je klant. Dit zijn meestal zaken als een paspoort, nationale identiteitskaart, rijbewijs of een recente energierekening (meer hierover in de volgende paragraaf). Klanten kunnen gescande documenten of foto’s uploaden via een beveiligd portaal, app of e-mail.
Stap 2: Documenten uploaden naar je verwerkingssysteem
Je kunt dit doen via een webinterface, een mobiele SDK of een API. De geïntegreerde module voor het vastleggen van documenten zorgt voor een naadloze upload van de documenten naar jouw backend of cloudgebaseerd systeem. Oplossingen zoals Klippa maken het eenvoudiger voor je om de gekozen uploadmethode – laten we zeggen Google Drive – te koppelen aan het platform en automatisch toegang te krijgen tot de bestanden zonder menselijke tussenkomst.
Stap 3: OCR toepassen om tekst te extraheren
Gebruik OCR-software om de geüploade documenten te scannen en er verschillende tekstuele gegevens uit te halen, zoals namen, adressen, ID-nummers, geboortedata en vervaldata. OCR transformeert ongestructureerde afbeeldingen in machinaal leesbare tekst.
Stap 4: AI gebruiken voor gegevensinterpretatie en -validatie
Het is de taak van de AI-modellen om de geëxtraheerde gegevens te analyseren, zodat ze het documenttype kunnen classificeren (bijv. paspoort vs. rijbewijs), velden kunnen vergelijken met verwachte indelingen of bekende sjablonen, afwijkingen of tekenen van manipulatie kunnen detecteren en documentgegevens kunnen vergelijken met ingediende formulieren of gebruikersinvoer.
Stap 5: De geëxtraheerde gegevens structureren
Zodra de gegevens gevalideerd zijn, structureert de AI ze in gestandaardiseerde formaten (bijv. JSON of XML). Deze stap is essentieel zodat de geëxtraheerde gegevens gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in je CRM, onboardingsysteem of compliance software.
Stap 6: Resultaten leveren en dossiers veilig opslaan
Nu de KYC-controle is voltooid, worden de resultaten direct of binnen enkele seconden geleverd aan je interne systeem of dashboard. Op de lange termijn is het belangrijk dat alle verwerkte gegevens en documenten veilig worden opgeslagen, versleuteld en audit-ready zijn voor regelgevende doeleinden.
Stap 7: Logboeken en audittrails bijhouden
De laatste stap is ervoor zorgen dat je geautomatiseerde systeem logboeken bijhoudt van elke stap in het proces, inclusief tijdstempels, systeemacties en verificatieresultaten. Dit ondersteunt de naleving van voorschriften zoals GDPR, AMLD en andere KYC-vereisten.
Eenvoudiger dan verwacht, toch?
Zoals beloofd, gaan we nu dieper in op vier verschillende documenten waarbij je OCR en AI kunt inzetten om een identiteitsbewijs of een bewijs van verblijf te controleren.
Ondersteunde documenttypes voor KYC-controles
In KYC-processen kunnen verschillende documenten worden gebruikt om de identiteit en verblijfplaats te verifiëren. Laten we er een paar bekijken:
Identiteitsdocumenten (ID/Paspoort/rijbewijs)
Het eerste en belangrijkste type document waar je aan denkt als je het hebt over KYC-controles is het identiteitsdocument, in dit geval identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen. Het is de meest voor de hand liggende eerste manier om iemands identiteit te controleren bij onboarding, maar het brengt ook de meeste veiligheidseisen met zich mee.
Zowel reguliere tekst als niet-tekstuele gegevens die op een ID-kaart of paspoort staan, kunnen worden geëxtraheerd. Deze informatie geeft het meest complete beeld van de potentiële klant, en zo kan zijn identiteit worden bevestigd. Een foto kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd met een recente selfie in combinatie met een handtekening om de veiligheidscontroles verder te verhogen.
Belastingaangiftes
Een belastingsaangifte is een uitstekende manier om het bewijs van verblijf of soms zelfs de identiteit van een persoon te controleren in een KYC-proces. De naam, het adres, het district of de regio van een persoon, afhankelijk van hoe de belasting in een bepaald land geregeld is, kunnen allemaal geïdentificeerd en geëxtraheerd worden uit een belastingaangifte.
Puur in termen van KYC-normen kan deze informatie, in combinatie met een andere vorm van identificatie, veilig de verblijfplaats of identiteit van een potentiële klant bevestigen.
Belastingaangiftes kunnen ook andere informatie bevatten, zoals een bevestiging van betaling van genoemde belastingen aan de relevante belastingautoriteiten, een controle op mogelijke belastingfraude in lijn met AML-regelgeving, en nog veel meer gegevens.
Salarisstroken
Een salarisstrook, of loonstrook, is een andere eenvoudige manier om je KYC-verwerking uit te voeren. Hoewel het meestal wordt gebruikt om iemands naam en adres te bevestigen en zelfs om te bevestigen dat de persoon bij een bepaald bedrijf werkt, kan het ook dienen als een bevestiging van iemands maandelijkse inkomen.
Dus, door gegevens van een salarisstrook te extraheren, kun je iemands naam, adres, bruto en netto salaris, gewerkte uren, belastingtarief en nog veel meer bevestigen. De AI is getraind om te identificeren waar deze informatie op de salarisstrook staat en deze om te zetten in bruikbare gegevens voor KYC-doeleinden.
Rekeningen van nutsbedrijven
Elke vorm van een rekening van een nutsbedrijf kan worden gebruikt als bewijs van verblijf. Betaling van dergelijke nutsvoorzieningen bewijst het adres van een bepaalde persoon, aangezien het direct gerelateerd is aan zijn eigendom.
Bewijs van verblijf in de vorm van een rekening van een nutsbedrijf geeft aan dat de potentiële klant financieel draagkrachtig is, dat al een tijdje is en, natuurlijk, dat hij al een bepaalde tijd in een bepaalde regio woont.
Met OCR kan ook worden vastgesteld of er met documenten is geknoeid en kunnen gegevens worden bevestigd in een bestaande database.
Voordelen van geautomatiseerde KYC-processen
Het inzetten van de kracht van automatisering op je KYC-verwerking brengt tal van voordelen met zich mee. Deze voordelen gelden voor elke sector, of het nu gaat om het bankwezen of de publieke sector. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van automatisering en waarom het sterk wordt aanbevolen:
- Verwerk documenten binnen enkele seconden. Automatisering via OCR en AI zorgt ervoor dat de verwerking een paar seconden duurt en kan een eindeloos aantal documenten tegelijk verwerken. Dat is niet iets wat een menselijke medewerker gemakkelijk kan doen.
- Bereik een nauwkeurigheid van ~100%. De gegevensextractie bij Klippa is bijna 100% nauwkeurig, wat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat de vereiste gegevens op een aangeleverd document de exacte gegevens zijn die je nodig hebt. Dit is met name het geval wanneer er achteraf een korte menselijke controle (HITL) plaatsvindt.
- Volledig AVG-compliant. Onze OCR- en AI-dienst voor KYC is volledig AVG-compliant. Binnen de Europese Unie gebruiken we alleen ISO-gecertificeerde servers, en buiten de EU kunnen we een lokale server openen die voldoet aan de lokale wet- en regelgeving. We slaan nooit gegevens op, we verwerken ze alleen voor jou.
- Toepasbaar op bijna elk type document. We hebben hierboven vier soorten documenten genoemd, maar deze service is van toepassing op elk document dat een identiteitsbewijs of een bewijs van verblijf kan vormen. Je kunt denken aan bankpasjes of -afschriften, vergunningen, contracten, P&L-overzichten, noem maar op.
- Gemakkelijk aanpasbaar. Het veranderen van je manier van werken of de gegevens die je wilt identificeren kan gevolgen hebben voor je medewerkers. Wanneer je de focus van een AI en OCR verandert, verloopt deze aanpassing veel soepeler. Een AI kan veel meer aanpassingen ondergaan in een kortere periode dan een mens effectief zou kunnen.
Hoe Trading 212 Onboarding optimaliseerde met geautomatiseerde KYC-controles
Weet je wat het beste is aan het implementeren van geautomatiseerde KYC-controles? Je hebt minder dingen om je zorgen over te maken en meer dingen om van te genieten. Net als Trading 212.
Trading 212, een toonaangevend handelsplatform in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn onboardingprocessen voor klanten verbeterd door Klippa DocHorizon te integreren voor geautomatiseerde documentverificatie. Het bedrijf vertrouwde voorheen op handmatige controles van betaalkaarten en bewijzen van verblijfplaats en had te maken met vertragingen, fouten en een hoge werkdruk voor de klantenservice.
Met de OCR-oplossing van Klippa worden gegevens nu in realtime geëxtraheerd en gevalideerd, waardoor minder documenten worden afgekeurd en het onboardingproces wordt versneld. Het resultaat is een snellere, nauwkeurigere en gebruiksvriendelijkere ervaring, terwijl de compliance- en supportteams worden ontlast.
Aan de slag gaan met KYC-automatisering
Als je je KYC-verwerking wilt automatiseren en beveiligen, ben je hier aan het juiste adres.
De KYC-software van Klippa biedt een scala aan digitale identiteitsverificatie methoden om KYC-controles te vereenvoudigen en te beveiligen. Deze omvatten documentverificatie, biometrische verificatie, liveness-detection en NFC-controles, die kunnen worden gecombineerd op basis van jouw behoeften.
Maar met Klippa DocHorizon kun je nog veel meer! Je zult in staat zijn om:
- Documenten mobiel scannen – Scan documenten vanaf mobiele apparaten, altijd en overal.
- Gebruik AI-gestuurde OCR – Zet gescande documenten en afbeeldingen om in tekst en gestructureerde gegevensformaten.
- Gegevens extraheren – Real-time extractie van belangrijke gegevenspunten met eindeloze aanpassingen.
- Bestanden direct classificeren – Classificeer en sorteer documenten volgens uw behoeften.
- Parseer gegevens – Zet JPG-, PNG- en PDF-bestanden om in doorzoekbare tekst en exporteer ze naar formaten zoals PDF of gestructureerde CSV, XLSX, XML en JSON.
- Anonimiseer gegevens – Maskeer gevoelige gegevens in slechts enkele seconden, van anonimiseren tot verwijderen.
- Fraude detecteren – Voorkom incidenten met robuuste functies voor fraudedetectie.
- Gegevens verifiëren – Verifieer de authenticiteit en geldigheid van documenten en gegevens.
Klaar om onze oplossing te proberen? Plan hieronder een demo met onze productexperts. We kunnen je helpen om de juiste oplossing voor jou te vinden. En als we het niet hebben, maken we het voor je!
FAQ
KYC-controles zijn verplicht voor gereguleerde sectoren zoals banken, fintech, verzekeringen en beleggingsplatforms. Elk bedrijf dat te maken heeft met gevoelige transacties kan echter baat hebben bij KYC.
Ja, geavanceerde AI-systemen zijn getraind om vervalste ID’s, geknoei of afwijkingen in de lay-out van documenten, lettertypen, foto’s en metadata te detecteren – vaak nauwkeuriger dan menselijke beoordelaars.
Ja, de KYC-oplossingen van Klippa zijn in hoge mate aanpasbaar. Bedrijven kunnen de identiteitsverificatiestroom, inclusief documenttypen, verificatiestappen en gebruikersinterface-elementen, aanpassen aan hun specifieke behoeften.
Klippa waarborgt de privacy en beveiliging van gegevens door end-to-end-encryptie te implementeren, door te voldoen aan de AVG en door opties aan te bieden voor gegevensverwerking binnen specifieke rechtsgebieden om te voldoen aan lokale vereisten voor gegevensbescherming.
Ontdek andere gerelateerde artikelen!
Lees hier meer: