Eén van de meest voorkomende vormen van fraude is identiteitsdiefstal. Zo ontving de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) in 2021 2,8 miljoen meldingen over fraude. Van die klachten ging 50% over identiteitsdiefstal, en de meeste daarvan vonden plaats online.
Nu we steeds meer diensten overbrengen naar digitale platforms is het van cruciaal belang geworden om te verifiëren en te authenticeren dat mensen zijn wie ze beweren te zijn. Dit geldt met name voor sectoren die onderworpen zijn aan Anti Money Laundering (AML), de General Data Privacy Regulations (GDPR) en de KYC-regels.
Het is essentieel om te begrijpen hoe uitdagend het is om identiteitsfraude en de daaraan verbonden risico’s, zoals het witwassen van geld, te voorkomen. Deepfake en andere technologieën om identiteiten te stelen en te vervalsen vormen een directe bedreiging voor ons allemaal. En bedrijven die hun zaken online willen uitbreiden moeten manieren vinden om zich tegen deze bedreigingen te beschermen.
Gelukkig zijn er oplossingen die jouw organisatie kan introduceren om elk individu te onderscheiden aan de hand van hun fysieke patronen en kenmerken. Software voor biometrische identiteitsverificatie identificeert personen via deze unieke kenmerken. Het helpt om te valideren wie zij beweren te zijn in een digitale omgeving.
In deze blog leggen we uit wat biometrische verificatie is, hoe het werkt, en waarom jij het zou moeten gaan gebruiken in jouw KYC-processen.
Wat is biometrische verificatie?
We hebben allemaal onderscheidbare fysieke kenmerken die uniek zijn, ook wel biometrische kenmerken genoemd. De bekende biometrische kenmerken die vaak worden gebruikt bij identiteitsverificatie zijn vingerafdrukken, stem- en gezichtskenmerken.
Wat is biometrische verificatie dan? Biometrische verificatie is het proces waarbij personen worden geïdentificeerd aan de hand van deze unieke, bovengenoemde kenmerken. Op die manier kun je zowel in een digitale als in een fysieke omgeving bewijzen wie je bent. Voor sommige systemen is dit de enige manier om toegang te krijgen tot de gewenste dienst, locatie, of apparaat.
Biometrische verificatie wordt doorgaans gebruikt in twee workflows:
- Onboarding van klanten – Als nieuwe klant moet je vaak je identiteit verifiëren door te bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Stel dat je een bankrekening wilt openen. De bank vraagt je om je identiteitsbewijs en stelt je biometrische kenmerken in door je gezicht te scannen.
Het biometrische verificatiesysteem analyseert en creëert een machinaal leesbaar bestand, dus de volgende keer dat jij toegang wilt tot jouw diensten, kun je bewijzen wie je bent door jouw biometrische kenmerken te scannen. - Toegang verlenen – Na het onboarding proces zou het verkrijgen van toegang tot jouw account of diensten eenvoudiger moeten zijn en niet meer dan een paar seconden moeten duren. Om je identiteit te verifiëren, worden jouw biometrische kenmerken in realtime vergeleken en geanalyseerd met de gegevens van het onboarding proces. Als de biometrische kenmerken overeenkomen, krijgt je toegang tot je account, diensten of systemen.
Hoe werkt biometrische ID-verificatie?
Het hele proces van biometrische authenticatie is gebaseerd op vergelijking. Biometrische systemen gebruiken computervisie, een onderdeel van AI, om individuele kenmerken vast te leggen die in de tijd constant blijven en slaan de gegevens op voor toekomstige controles.
Wanneer een gebruiker een authenticatie-verzoek indient, vergelijkt het systeem hun biometrische gegevens met de gegevens in de database. Dit wordt ook wel biometrische herkenning genoemd. Als er een match is, wordt de toegang verleend. Alle biometrische systemen bestaan uit drie basiscomponenten:
- Een scanner of lezer voor het opnemen en scannen van de biometrische factor wordt gebruikt voor identificatie.
- Een software die de opgenomen of gescande gegevens omzet in digitale formaten en nieuwe gegevens vergelijkt met de opgeslagen gegevens met behulp van AI en Machine Learning.
- Een database die de biometrische gegevens bewaart, zodat het programma zo nodig een vergelijkingscontrole kan uitvoeren.
Biometrie kan gemeten worden met apparaten zoals scanners, maar steeds meer organisaties doen dit met een smartphone. Naast het hebben van hardware zoals een smartphone of een scanner, is het noodzakelijk om een software te hebben waarmee de gebruikers hun biometrische gegevens kunnen scannen voor identiteitscontrole.
Nu je weet hoe biometrische ID-verificatie werkt en wat daarvoor nodig is, laten we eens kijken naar de verschillende soorten biometrische verificatie.
Soorten biometrische verificatie
Er zijn verschillende soorten biometrische ID-verificatie. Sommige verschillen van andere in de mate van veiligheid die zij bieden. Sommige zijn afhankelijk van de toegankelijkheid van scanners, sensoren of camera’s.
Hieronder hebben we de meest gebruikte soorten biometrische herkenning opgesomd:
- Gezichtsherkenning
- Selfie-verificatie
- Video ID-verificatie
- Vingerprint-herkenning
Gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning wordt gebruikt om de identiteit van gebruikers te controleren door gezichtspatronen van een afbeelding te herkennen en te meten. Die gegevenspunten van het gezicht worden gedigitaliseerd en vervolgens door AI en Machine Learning vergeleken met een database of een foto van een identiteitsdocument.
Biometrische verificatiesoftware gebruikt gezichtsherkenning-technologie om onderscheidbare herkenningspunten van je gezicht te meten. Deze omvatten onder andere:
- Grootte van de ogen;
- Afstand tussen de ogen;
- Vorm van jukbeenderen;
- Lengte van de neus;
- Neusbreedte;
- Grootte van de pupil.
Op basis van deze metingen zet de software de informatie om in een digitaal formaat. De gegevens worden vervolgens telkens gebruikt wanneer de software biometrische verificatie uitvoert door ze te matchen met de foto van de gebruiker op het ID-document.
Van alle biometrische metingen wordt gezichtsherkenning als de meest natuurlijke beschouwd, omdat we onszelf en anderen meestal herkennen door naar gezichten te kijken, in plaats van naar vingerafdrukken of de iris.
Selfie-verificatie
Selfie-verificatie wordt ook vaak gebruikt in biometrische verificatieprocedures. Naast andere stappen moeten gebruikers een selfie nemen en indienen. Meestal gebeurt dit met een smartphone, omdat je daarmee in realtime een selfie kunt nemen.
Software voor biometrische ID-verificatie analyseert de selfie en vergelijkt deze met een database of een ingediend ID-document.
Met dergelijke software kun je selfie-identiteitsverificatie gebruiken om je onboarding proces voor klanten te stroomlijnen door gegevens van de gezichtskenmerken van je klant te meten, vergelijken en, matchen.
Video ID-verificatie
Een video kan worden gebruikt om de echtheid van de persoon achter de camera te controleren. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat het niet iemand is met een afgedrukte foto van het gezicht van iemand anders.
Een echtheidscontrole of gezichtsherkenning is een 3D actieve biometrische methode. Liveness checks werken door het nemen van een video of een aantal selfies om de gebruiker te valideren en te bepalen of het een echt persoon is.
De biometrische software instrueert de eindgebruiker om zijn hoofd in meerdere richtingen te bewegen. Het kan willekeurig zijn, zodat de gebruiker niet kan voorspellen in welke richting hij zijn hoofd moet bewegen.
Deze biometrische oplossing voegt een extra beveiligingslaag toe aan een identiteitsverificatie-proces en helpt te bepalen of de persoon die het identiteitsdocument indient echt is.
Vingerafdrukherkenning
Een vingerafdruk is ook een uniek fysiek kenmerk. Voor het gebruik van deze biometrische methode is een sensor nodig die een beeld van hoge kwaliteit van de vingerprint vastlegt. Ook is software nodig die vingerafdrukken kan matchen op basis van een reeks algoritmen.
Vingerafdruk-sensoren vormen een belangrijk onderdeel van de gegevensverzameling. Om biometrische ID-verificatiesoftware te laten werken, is een zeer nauwkeurig digitaal beeld van de vingerafdruk van een gebruiker nodig.
Hoe ziet het er in de praktijk uit?
- Een klant laat zijn vingerafdruk scannen met een apparaat.
- De software voor biometrische identiteitscontrole vergelijkt de biometrische kenmerken van de vingerafdruk met reeds geregistreerde gegevens met een reeks AI-algoritmen.
Hiervoor moeten je klanten eerst hun vingerafdrukken registreren, net zoals bij elk onboarding proces.
Uiteindelijk is het doel van vingerafdrukherkenning het versnellen van het proces van inloggen in een systeem of toegang krijgen tot diensten. Het is een ideale oplossing voor snelheid, maar het nadeel is dat niet elke smartphone is uitgerust met een vingerprint-sensor.
Waarom zou je biometrische verificatie gebruiken?
Volgens het Crime Museum krijgen jaarlijks 15 miljoen mensen in de VS te maken met identiteitsdiefstal. Dit resulteert in $50 miljard aan financiële verliezen, die bespaart kunnen worden met een goede oplossing voor biometrische verificatie.
Bovendien is het van cruciaal belang om als bedrijf over systemen te beschikken om de veiligheid van informatie te waarborgen en de integriteit van gegevens te handhaven. Dat is net zo belangrijk als het bieden van een oplossing aan je eindgebruikers waar zij hun informatie veilig kunnen delen.
Dat kun je doen met nieuwe technologieën zoals AI en machine learning te integreren in een biometrische verificatieoplossing. Slimme, geautomatiseerde systemen bieden mogelijkheden om je organisatie en je klanten te beschermen tegen identiteitsfraude en dit soort praktijken te voorkomen.
Als je voor een bedrijf werkt waar AML-regelgeving of KYC-beleid je zorgen zijn, kan het gebruik van software voor biometrische identiteitsverificatie jou op verschillende manieren ten goede komen:
- De beveiliging verbeteren
- Naleving verbeteren
- Kosten verlagen
- De doorlooptijd verkorten
- Minimaliseer het risico op fraude
Ben je overtuigd van biometrische ID-verificatie? In het laatste deel lees je hoe wij jou kunnen helpen!
Gebruik Klippa voor je online biometrische verificatie
Klippa DocHorizon is een platform met meerdere oplossingen dat jou kan helpen met biometrische verificatie. Onze KYC-software is uitgebreid met technologieën zoals OCR, AI, machine learning en computer vision, die biometrische verificatiefuncties bieden die je nodig hebt voor KYC-controles en digitale onboarding van klanten.
Met één van de oplossingen van DocHorizon, onze Identity Verification SDK, kun je de identiteit van je klanten verifiëren met gezichtsherkenning via een biometrische selfie-scan, realtime liveness checks en verificatie van ID-documenten.
Als je nog een stap verder wilt gaan en de veiligste oplossing voor onboarding op afstand nodig hebt, kun je onze NFC-gebaseerde identiteitsverificatie implementeren. De NFC ID-verificatietechnologie wordt gebruikt om gecodeerde gegevens in de chip van identiteitsdocumenten te lezen, waardoor 100% nauwkeurigheid van de gegevens wordt gegarandeerd. NFC-technologie wordt gebruikt om de gegevens van een gebruiker uit identiteitsdocumenten te halen en de authenticiteit van het document te valideren.
Door biometrische herkenning en NFC ID-verificatie te combineren, kun je jouw organisatie beschermen tegen pogingen tot fraude.
Leer meer over NFC ID-verificatie door onderstaande video te bekijken:
Wat tot slot belangrijk is om te weten, is dat de oplossingen van Klippa zijn gebouwd met GDPR in gedachten. Er worden geen gegevens opgeslagen op de servers van Klippa en de oplossingen kunnen op verzoek zelfs bij jou worden geïnstalleerd.
We horen graag over jouw specifieke geval en praten over hoe we het onboarding proces van je organisatie kunnen verbeteren en beveiligen tegen fraude.
Als je meer wilt weten over onze oplossingen, plan dan hieronder een demo of neem contact met ons op!