Wat is OCR en wat zijn de voordelen?

Wat is OCR en wat zijn de voordelen?

OCR, ofwel Optical Character Recognition, is een techniek waarmee papieren documenten kunnen worden omgezet naar digitale versies. Alle relevante gegevens worden met OCR-software automatisch uitgelezen en herkend. Van facturen tot aan paspoorten, met OCR heb je altijd snel een bewerkbaar en digitaal bestand om mee te werken. In deze blogpost leggen we uit hoe het precies werkt en wat de grootste voordelen zijn.

Hoe werkt OCR?

OCR klinkt misschien als een lastige term met een moeilijk proces, maar eigenlijk kent de techniek een paar simpele stappen. De eerste stap is het scannen van een papieren document. In de volgende stap worden de velden en teksten herkend als losse afbeeldingen. Deze worden vervolgens op pixelniveau bekeken en geïdentificeerd als complete woorden en teksten. De laatste stap is dat de OCR bepaalde lettercombinaties ziet en op die manier kan bepalen of het om een specifiek veld gaat, zoals een totaalbedrag of btw-nummer. Kort gezegd, OCR-software herkent op een snelle wijze alle relevante gegevens op papieren documenten en zet deze om in een bewerkbaar digitaal formaat.

De voordelen

Met OCR-software profiteer je van een aantal voordelen. Laten we voor nu het voorbeeld nemen van een administratief medewerker nemen die op dagelijkse basis bonnen en facturen verwerkt. Grote voordelen zijn de nauwkeurigheid en de efficiëntere werkwijze.

Nauwkeuriger

Een handmatige factuurverwerking heeft als risico dat er fouten kunnen worden gemaakt bij het overnemen van de gegevens. Door OCR-software te gebruiken werk je een stuk nauwkeuriger; de foutmarge ligt vele malen lager en zal goed merkbaar zijn bij een groot volume.

Efficiënter

Naast een kleinere foutmarge is een groot voordeel dat er efficiënter kan worden gewerkt. Eigenlijk is het opvallend dat er anno 2018 administratief medewerkers zijn die tijd spenderen aan het overtypen van factuurgegevens. Met OCR-software is er sprake van een efficiënter proces met als positief gevolg dat er meer tijd overblijft voor complexere werkzaamheden.

De Klippa OCR

Klippa is expert op het gebied van tekstherkenning. Vandaag de dag hebben we meer dan een half miljoen bonnen en facturen verwerkt. Daarnaast wordt de Klippa OCR niet alleen gebruikt voor bonnen facturen, maar ook voor verschillende type contracten en officiële documenten zoals paspoorten of ID-kaarten.
Wil je meer weten over data-extractie of de Klippa OCR? Bekijk gerust onze maatwerk API-pagina, of neem contact met ons op via [email protected].

Works with AZEXO page builder