Wat is OCR?

Wat is OCR?

Wat is OCR? Dat is een vraag die velen stellen. OCR staat voor Optical Character Recognition. Het is een techniek waarmee papieren documenten overgezet worden naar digitale versies. 

Relevante gegevens zoals letters, leestekens en cijfers worden met OCR software automatisch uitgelezen en herkend. Deze software leest van facturen tot paspoorten, waarna deze in een handomdraai omgezet worden naar bewerkbare en archiveerbare teksten.

In dit blog geven we antwoord op de vraag: “Wat is OCR?” en beantwoorden we alle vragen omtrent dit onderwerp. 


Hoe werkt OCR?

Wanneer je je afvraagt wat OCR is, vraag je je vast ook af hoe OCR werkt. Het proces kent in principe een paar eenvoudige stappen, namelijk de volgende:

  1. Scan de papieren van het document, of voer een JPEG- of pdf bestand in;
  2. De OCR software herkent de velden en teksten als losse afbeeldingen;
  3. Deze “afbeeldingen” worden vervolgens op pixelniveau bekeken en geïdentificeerd als complete woorden en teksten;
  4. De OCR ziet bepaalde lettercombinaties ziet, waarna de OCR kan bepalen of het om een specifiek veld gaat, zoals een totaalbedrag of btw-nummer. 

Kortom; OCR herkent op een snelle manier alle relevante gegevens op papieren documenten, waarna deze omgezet worden naar een bewerkbaar digitaal formaat.

wat is OCR?

Waarvoor wordt OCR gebruikt?

Het doorzoekbaar maken van een document is in principe de basisfunctie van OCR software. Geavanceerde informatie kun je daarnaast nog voorzien van specifieke informatie, gezien het feit dat deze software in staat is tekst te interpreteren. 

Op bonnen en facturen herkent slimme OCR software (in Nederland ook wel bekend als scan en herken software) bijvoorbeeld het ordernummer, projectnummer, de lever- en factuurdatum, het totaal- en btw-bedrag en diverse andere specificaties. Naast financiele documenten, pas je de OCR software ook eenvoudig toe op identiteits-, logistieke-, medische-, en juridische documenten. 

De reden waarom OCR wordt gebruikt is in principe overal hetzelfde, namelijk tijdsbesparing. Het scheelt enorm veel tijd, wanneer documenten niet meer handmatig overgetypt hoeven te worden. Hiernaast voorkomt de software fraude en fouten. 

wat is OCR en hoe werkt het

Wat zijn de voordelen van OCR?

Met OCR software profiteer je van een aantal voordelen. Laten we voor het gemak een voorbeeld nemen aan een administratief medewerker, die op dagelijkse basis diverse bonnen en facturen verwerkt. De grootste voordelen voor deze medewerker zijn efficiëntie en minder kans op fouten. 

Efficientie

Dankzij de OCR software kan er een stuk efficiënter gewerkt worden. Anno 2022 is het niet meer nodig om als administratief medewerker bonnen en facturen over te typen. De tijd die bespaard wordt dankzij de OCR software, kan hierdoor gebruikt worden voor belangrijkere en complexere werkzaamheden. 

Minder kans op fouten

Manuele verwerking van bonnen en facturen vergroot de kans op fouten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij overname van gegevens fouten te maken. Dankzij OCR software worden er een stuk minder fouten gemaakt. Dit is bij een hoog aantal te verwerken bonnen en facturen voelbaar in de vorm van minder hoge kosten. 


Wat is de Klippa OCR?

Klippa biedt OCR software voor organisaties aan. Wij zijn expert op het gebied van tekstherkenning. Onze software is niet alleen geschikt voor het verwerken van bonnen en facturen, ook paspoorten, ID-kaarten, contracten, medische voorschriften en menukaarten behoren tot ons portfolio. 

Bij Klippa beschikken we over een OCR API en een OCR SDK:

  • OCR API: integreer Klippa’s scan en herken via een REST API in jouw applicatie. Je profiteert hier onze machine learning voor data extractie op ID-bewijzen, contracten, facturen en meer.
  • OCR SDK: met de Klippa OCR SDK voor IOS en Android is van foto met mogelijkheden tot bewerking naar realtime data extractie een kinderspel. 

Is jouw vraag “wat is OCR?’ inmiddels beantwoord? Wil je meer weten over data extractie of de Klippa OCR? Bekijk gerust onze maatwerk API-pagina, of neem contact met ons op via [email protected]. Je kunt ook contact opnemen door een vrijblijvende online demo in te plannen. 

Plan een kennismaking

Een vrijblijvende kennismaking via een digitale meeting van 30 minuten.

Works with AZEXO page builder