Is de BTW op Relatiegeschenken aftrekbaar?

Is de BTW op Relatiegeschenken aftrekbaar?

In de zakenwereld is het gebruikelijk om elkaar zo nu en dan een relatiegeschenk te geven aan je relaties. Om te voorkomen dat men elkaar te pas en te onpas buitensporige cadeaus schenkt, zijn er regels door de fiscus opgesteld rondom de aftrekbaarheid van relatiegeschenken. Vandaag geven we antwoord op vragen als ‘Is de BTW op relatiegeschenken aftrekbaar?’ en ‘Wat zijn de regels rondom relatiegeschenken?’.

BTW op relatiegeschenken

Wat wordt verstaan onder een relatiegeschenk?

Alle giften die je aan bestaande relaties doet vallen onder relatiegeschenken. Dit zijn dus bestaande klanten of leveranciers, maar géén personeel of potentiële klanten en leveranciers.

Wat zijn de regels rondom relatiegeschenken?

Primair is de regel dat wanneer het totaalbedrag per ontvanger per jaar niet meer dan €227,- exclusief BTW bedraagt, je de BTW mag aftrekken bij je Aangifte Omzetbelasting. Het maakt daarvoor niet uit of de ontvanger een bedrijf of een particulier is. In principe een duidelijke regel, maar er is meer…

Op het moment dat deze drempelwaarde van €227,- overschrijdt vervalt in de basis de aftrekbaarheid. Uitzondering is het geval dat de ontvanger het product zelf zou kunnen aftrekken wanneer hij of zij deze zelf had aangeschaft. In dat geval is het geschenk voor de gever ook aftrekbaar bij de Aangifte Omzetbelasting. Indien het product zakelijk binnen de onderneming van de ontvanger is te gebruiken is dat meestal het geval. Let op: als je voor meer dan €227,- per jaar aan relatiegeschenken geeft aan een persoon die zelf niet BTW-plichtig is, kun je de BTW dus ook nooit aftrekken.

Voorbeelden:

1. Je geeft je klant een kopieerapparaat voor op kantoor ter waarde van €500. In dit geval zou de BTW voor jou als gever wel aftrekbaar zijn.
2. Je geeft je klant een koksmes van €300 omdat je weet dat hij thuis graag kookt. In dit geval zou de BTW voor jou als gever niet aftrekbaar zijn.
3. Je geeft je klant een ovenschaal ter waarde van €25 en een set wijnglazen van €50. Het totaalbedrag is in dit geval minder dan de drempel van €227 dus mag je de BTW wel aftrekken.