In de eerste drie maanden van het jaar heeft de Amerikaanse National Council on Identity Theft Protection al 5,7 miljoen meldingen van identiteitsdiefstal geregistreerd. Dit alarmerende aantal benadrukt hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om het doelwit te worden van identiteitsdiefstal en hoe belangrijk het is om gevoelige gegevens te beschermen, vooral als het gaat om persoonlijke informatie.
Identiteitsdiefstal brengt grote risico’s met zich mee die individuen en bedrijven met financiële verliezen en gecompromitteerde informatie kunnen opzadelen. Wanneer persoonlijke gegevens verloren gaan bij een datalek, gebruiken hackers deze informatie om frauduleuze activiteiten uit te voeren of zich voor te doen als andere personen, voor hun eigen lastige voordeel.
Deze vormen van fraude ontstaan door een slecht cyberbeveiliging-systeem en een zwakke identiteitsbeveiliging. Een eenvoudige “gebruikersnaam en wachtwoord” is niet meer voldoende om gevoelige gegevens te beschermen of iemands identiteit te verifiëren. De technologie is geëvolueerd, maar ook de mogelijkheden van hackers om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie.
Om een extra beveiligingslaag aan hun database toe te voegen, hebben steeds meer bedrijven ervoor gekozen een systeem voor identiteitscontrole in te voeren. Als je nog niet bekend bent met de term, blijf dan lezen om kennis te maken met wat identity proofing is en wat het inhoudt.
In deze blog komen we te weten wat identiteitscontrole is, het belang ervan, de soorten identity proofing en tot slot bieden we je een overzicht van hoe biometrische identiteitscontrole je bedrijf ten goede kan komen.
Wat is identiteitscontrole?
Identiteitscontrole is het proces waarbij de identiteit van een gebruiker wordt geverifieerd om te bevestigen dat hij is wie hij beweert te zijn. Dit proces vindt plaats door de informatie die de gebruiker tijdens de onboarding heeft verstrekt te vergelijken met de informatie die hij geeft wanneer hij toegang probeert te krijgen tot zijn account.
Identiteitscontrole voegt een extra verificatielaag toe aan het bestaande verificatieproces. De traditionele manier waarop identiteitscontrole wordt uitgevoerd, is door de persoonlijke informatie van een gebruiker handmatig te vergelijken met de gegevens die hij tijdens de onboarding heeft verstrekt. Deze handmatige taak wordt uitgevoerd door een van de werknemers van het bedrijf, en heeft meestal betrekking op het controleren van informatie zoals telefoonnummers, adressen en burgerservicenummers.
Er is echter een alternatief voor de traditionele vorm van identiteitscontrole, namelijk biometrische verificatie. Deze vorm van identiteitscontrole maakt gebruik van complexere maatregelen, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning en zelfs iris-herkenning. Dit is bijzonder veilig omdat deze unieke kenmerken onmogelijk te vervalsen of te dupliceren zijn, waardoor onbevoegde gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot gevoelige gegevens.
Nu we meer weten over identiteitscontrole, gaan we dieper in op hoe het eigenlijk werkt.
Hoe werkt identiteitscontrole?
Het proces achter identiteitscontrole bestaat uit drie stappen, die we nu in detail zullen bespreken:
- Data verzameling – De organisatie verzamelt informatie via een systeem voor identiteits- en toegangsbeheer (IAM). Zolang de account actief is en de gebruiker er regelmatig toegang toe heeft, zal hij zijn persoonlijke informatie moeten bijwerken om de gegevens zo accuraat mogelijk te houden.
- Data validatie – Om de legitimiteit van een klant of een organisatie te controleren, moet een gegevenscontrole worden uitgevoerd. Dit betekent het controleren van de geldigheid van de documenten die je klanten tijdens de onboarding hebben verstrekt en het matchen van de identiteitsdocumenten om te controleren op mogelijke discrepanties.
- Identiteitsbewijs van de klant – Nadat is aangetoond dat de documenten van de gebruiker legitiem zijn, moet hun identiteit worden geverifieerd. Deze personen worden vertrouwd met toegang tot gevoelige informatie of officiële rekeningen. De gemachtigde gebruikers kan ook worden gevraagd om aanvullende informatie, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, en bewijs dat ze inderdaad zijn wie ze zeggen dat ze zijn.
Dit kan worden gedaan met oplossingen voor identiteitscontrole, zoals controles van de betrouwbaarheid of het scannen van biometrische identiteitsdocumenten.
Waarom is identiteitscontrole belangrijk?
Identiteitscontrole zorgt ervoor dat je gegevens en de accounts van je gebruikers beschermd zijn. Bovendien voegt het een extra beveiligingslaag toe tegen veiligheidsbedreigingen, bijvoorbeeld datalekken. Je klanten kunnen er zeker van zijn dat alleen vertrouwde personen toegang hebben tot de accounts van de organisatie en gevoelige informatie kunnen beheren.
Bovendien kunnen bedrijven tot $10 miljard boete krijgen voor het niet naleven van AML- en KYC-vereisten. Daarom zal de implementatie van identity proofing in de digitale onboarding van je bedrijf zeer kostenefficiënt blijken te zijn. Identiteitscontrole helpt je bedrijf te voldoen aan alle verplichte voorschriften en voorkomt dat je organisatie boetes krijgt.
We zien dat identity proofing veel mogelijkheden heeft en in meerdere contexten kan worden gebruikt. Laten we de soorten identity proofing eens nader bekijken en uitzoeken welke bij je organisatie past!
Soorten identiteitscontrole
Zoals we al eerder zeiden, zijn er meerdere soorten identiteitsbewijzen. De meest voorkomende zijn
- Handmatige identiteitscontrole
- Digitale identiteitscontrole
- Gegevensgerichte identiteitscontrole
- Biometrische identiteitscontrole
Ze kunnen allemaal op verschillende manieren bij je bedrijf passen, dus het is belangrijk om te kijken welke het meest geschikt is voor je organisatie. Hier hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende soorten identiteitscontroles:
Handmatige identiteitscontrole
Handmatige identiteitscontrole is een op kennis gebaseerde vorm van authenticatie, gebaseerd op de informatie die de gebruiker zelf verstrekt. Zo zal een gebruiker die een account probeert aan te maken persoonlijke informatie verstrekken, zoals naam, geboortedatum en adres.
Het niveau van gegevensbescherming is in dit geval vrij zwak, aangezien de meeste beveiligingsvragen gebaseerd zijn op onderwerpen als de naam van de ouders, bijnamen uit de kindertijd of de naam van hun eerste huisdier.
Meestal zijn de antwoorden op deze vragen alleen bekend bij de gebruiker. Hackers zijn er echter steeds beter in geworden om toegang te krijgen tot deze informatie en in te breken in de accounts van gebruikers.
Digitale identiteitscontrole
Digitale identiteitscontrole is een alternatieve manier waarop je gebruikers hun identiteit kunnen valideren wanneer zij toegang krijgen tot hun rekeningen. Dit gebeurt door hun unieke ID-gegevens te gebruiken bij de identiteitscontrole.
In de meeste gevallen wordt de gebruiker gevraagd zijn ID of rijbewijs te gebruiken, maar het kan ook zijn dat aanvullende informatie nodig is, zoals de laatste 4 cijfers van zijn sofinummer.
Gegevensgerichte identiteitscontrole
Bij gegevensgerichte identiteitscontrole verstrekt de gebruiker informatie die zijn bestaan valideert, met name naam, adres en socialezekerheidsnummer. De gegevens worden verder gecontroleerd in de desbetreffende databank om te zien of er een match is tussen de door de gebruiker verstrekte informatie en de reeds bestaande informatie.
Hoewel het lijkt alsof het controlesysteem zeer grondig is, bewijst deze identiteitscontrole alleen het bestaan van een persoon. Het identificeert echter niet of de persoon die de informatie verstrekt een bedrieger is of niet.
Biometrische identiteitscontrole
Last but not least, biometrische identiteitscontrole is de veiligste manier om je identiteit te authenticeren. Het vereist unieke informatie, die niet kan worden gedupliceerd of vervalst, namelijk vingerafdrukken en gezichtskenmerken.
Biometrische identiteitscontrole vereist dat de gebruiker in real time handelt om zijn rekeningen te ontgrendelen en er toegang toe te krijgen. De procedure omvat echtheidscontrole, zodat de gebruiker geen foto of vooraf opgenomen video van zichzelf kan gebruiken. Daarom is een extra stap het nemen van een selfie. Daarmee wordt geverifieerd of de persoon die toegang probeert te krijgen tot het account wel degelijk een levend persoon is, en geen bedrieger of bot.
We hebben nu de soorten identiteitscontrole gezien en hoe ze werken, maar er blijft nog één zorg over, en dat is het implementeren van identity proofing in een organisatie.
Om het organisaties makkelijker te maken, is de oplossing het implementeren van identiteitscontrole-software. Dit zal helpen om de identiteit van je klanten op een nauwkeurige en veilige manier te verifiëren en tegelijkertijd de integriteit van hun gegevens te beschermen.
Maar hoe kan identiteitscontrole-software waarde toevoegen aan je organisatie? Laten we eens beter kijken naar de voordelen van het implementeren van identiteitscontrole-software!
Hoe implementeer je identiteitscontrole?
Om identiteitscontrole binnen je bedrijfsprocessen te automatiseren, is het belangrijk om eerst vast te stellen hoe je je ID proofing proces wilt opzetten.
De meest efficiënte manier om identity proofing te implementeren is door een proces te creëren dat gebruiksvriendelijk en naadloos te integreren is in je organisatie. Dit proces omvat stappen zoals de verificatie van ID-documenten, selfie-verificatie of zelfs een controle op echtheid.
Verificatie van ID-documenten met behulp van OCR of NFC gebeurt door het scannen van de biometrische chip die in je identiteitsdocumenten of paspoorten is gecodeerd. Een andere optie voor identiteitscontrole is biometrische verificatie, waarbij een selfie wordt genomen en een controle op echtheid wordt uitgevoerd. Deze stap verifieert of de identiteitsdocumenten toebehoren aan de persoon die het identiteitsbewijs uitvoert.
Idealiter kunnen gebruikers zichzelf verifiëren en het verificatieproces overal uitvoeren, zolang zij over een stabiele netwerkverbinding beschikken. Daarom kiezen bedrijven ervoor dit proces uit te besteden, namelijk door een software voor identiteitscontrole te kopen die alle noodzakelijke functies bevat en gemakkelijk en naadloos te integreren is met hun huidige systemen.
De voordelen van software voor identiteitscontrole
verbetering van de beveiliging, het kan helpen met een aantal andere dingen waar je nog niet aan dacht, maar die van groot belang zijn.
Hier zijn enkele van de voordelen die identiteitscontrole-software je kan bieden:
- Fraudedetectie – Door de identiteit van klanten te vergelijken met hun financiële geschiedenis, kunnen frauduleuze activiteiten worden opgespoord, bijvoorbeeld het witwassen van geld.
- Meer vertrouwen van klanten – Organisaties die een extra beveiligingslaag aan hun authenticatie-systeem toevoegen, hebben meer kans om door hun klanten te worden vertrouwd.
- Sterkere veiligheidsbarrière – Door identiteitsbevestiging toe te voegen en het authenticatie-systeem te versterken, wordt het moeilijker voor je organisatie om het doelwit te zijn van een datalek en blijft je organisatie veilig voor cyberaanvallen.
- Naleving van AML en KYC – Voldoe aan de AML en KYC vereisten door identity proofing te implementeren en een duidelijk overzicht te houden van de activiteiten van je klanten.
Identity-proofing software voegt aanzienlijke waarde toe aan je organisatie en verbetert alle gebieden met betrekking tot gegevensbescherming, vertrouwen en tevredenheid van klanten en naleving van de wettelijke voorschriften.
Daarom is het belangrijk je klanten een authenticatie-proces voor identiteitscontrole te bieden dat nauwkeurig en gemakkelijk toegankelijk is.
Digitale identiteitscontrole met Klippa
Software voor identiteitscontrole kan je grote voordelen opleveren, maar vaak ontbreekt een naadloze integratie met bestaande applicaties, waardoor de gebruikerservaring wordt aangetast. Met de intelligente identiteitsverificatie software van Klippa kan je bedrijf echter niet alleen profiteren van een snelle en veilige digitale onboarding voor je klanten, maar ook van een naadloze integratie.
Wat kan Klippa nog meer voor je organisatie betekenen? Dit zijn slechts enkele van de voordelen van het gebruik van Klippa’s AI-gebaseerde software voor identiteitsverificatie:
- Scannen van identiteitsdocumenten – Scan elk type identiteitsdocument met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid.
- Echtheidscontroles – Gebruik een liveness check om spoofing te voorkomen en de identiteit van een klant te valideren.
- NFC-gebaseerde identiteitsverificatie – Lees gecodeerde gegevens van de chip van ID-documenten en valideer de identiteit van gebruikers nauwkeurig.
- Biometrische identiteitsverificatie – Gebruik biometrische verificatie en identificeer en valideer de identiteit van gebruikers nauwkeurig op basis van unieke persoonlijke kenmerken.
- Leeftijdscontrole – Verifieer de leeftijd van de gebruikers en beperk op volwassenen gerichte inhoud tot gebruikers onder een bepaalde leeftijdsgrens.
- Naadloze integratie – Implementeer de software voor identiteitsverificatie via onze Identity Verification API of SDK en geniet van de resultaten van een geweldige gebruikerservaring.
Als je meer wilt weten over onze intelligente software voor identiteitscontrole, helpen onze experts je graag met al je vragen.
Neem contact met ons op of vraag een gratis demo aan, en krijg alle hulp die je nodig hebt, zodat ook jij kunt genieten van de voordelen van automatisering met Klippa!