Wat is UBL?

Wat is UBL?

UBL staat voor Universal Business Language. Dit is een standaard formaat dat door de industrie geïntroduceerd is als oplossing om factuurverwerking eenvoudiger te maken. Een UBL-bestand is een factuur in de vorm van een XML bestand. Dit XML-bestand bevat alle informatie die een normale PDF-factuur bevat, maar dan in een gestructureerd en vast format. Tools die UBL ondersteunen kunnen deze documenten importeren waarna alle factuurinformatie zoals bedrag, datum en BTW automatisch wordt ingeladen. Met UBL hoef je dus nooit meer bonnen en facturen over te tikken!

Wat is UBL?

Hoe werkt UBL?

Zoals eerder aangegeven is een UBL-bestand eigenlijk een XML-document. In dit XML-bestand is de afbeelding van de factuur opgenomen, maar zijn daarnaast ook alle tekstuele onderdelen voorzien van labels in de vorm van XML-code. Door die codering kunnen computerprogramma’s snel herkennen wat elk onderdeel van een factuur precies is en dit op de juiste manier gebruiken. Want hoewel dat voor mensen makkelijk is, zijn computers niet goed in het begrijpen van natuurlijke taal. Door het hele document in te delen met XML-codes volgens het UBL-protocol lossen we dit dus op. Een versimpeld voorbeeld van een XML-documentatie van de prijs is bijvoorbeeld onderstaande:

UBL XML

Elk programma dat ondersteuning heeft voor UBL snapt nu dus dat het totaalbedrag van deze factuur 25 euro was.

Wat zijn de voordelen van UBL?

Voor zowel de verzender als de ontvanger van UBL-facturen zijn er diverse voordelen. Wij delen de voordelen op, omdat ze niet voor allebei hetzelfde zijn:

Voordelen voor de ontvanger:

Als ontvanger hoef je eigenlijk niks bijzonders te doen om te kunnen profiteren van UBL. Het enige wat nodig is is een boekhoudpakket dat UBL ondersteunt. Dit kan Exact of Twinfield zijn, maar ook Klippa ondersteunt UBL-documenten. Dit zijn de voordelen voor de ontvanger:

  • Geen handmatige werkzaamheden meer nodig voor het verwerken van facturen. De factuurgegevens worden automatisch overgenomen uit de XML.
  • Kans op menselijke fouten verminderd tot een minimum. Niemand hoeft meer de factuur over te tikken, dus geen tikfouten meer.
  • Goedkoper om facturen te verwerken, het gaat immers sneller en tijd is geld.

Voordelen voor de verzender:

Als verzender moet je ervoor zorden dat je een programma gebruikt dat UBL-ondersteunt. Zelf een UBL-bestand opmaken is namelijk niet zo eenvoudig. Factureer je vanuit bijvoorbeeld Exact dan is UBL een optie. Als verzender zijn de voordelen wat kleiner dan als ontvanger:

  • Hogere klanttevredenheid omdat ze makkelijk je facturen kunnen verwerken.
  • Snellere verwerking en daarmee betaling van je facturen. UBL-facturen worden gemiddeld namelijk 16 dagen sneller betaald dan normale facturen.

UBL ondersteuning Klippa

Klippa wil voorop lopen op het gebied van robotic accounting. Wij geloven dat het handmatig verwerken van bonnen en facturen verleden tijd zou moeten zijn. Daarom ondersteunen wij in Klippa zowel het ontvangen als exporteren van UBL documenten. Omdat Klippa haar eigen scan en herken systeem heeft, kunnen we bovendien documenten die niet als UBL, maar als bijvoorbeeld JPG of PDF zijn binnengekomen, toch omzetten en exporteren als UBL naar onder andere je boekhoudpakket. Zelf foto’s van kassabonnen kunnen wij voor je omzetten naar UBL!