Volgens recent onderzoek brengt een persoon gemiddeld 397 minuten (6 uur en 37 minuten) per dag door op het internet. Nu zo’n groot deel van het leven van mensen zich online afspeelt op computers en mobiele apparaten, is het geen verrassing dat digitale accounts een magneet zijn geworden voor criminelen.
De realiteit is dat fraudeurs en criminelen steeds geraffineerder worden in hun hack- en data-inbraakpogingen. Dit blijkt uit de ongelooflijke kosten van $8,44 biljoen als gevolg van cybercriminaliteit in 2022.
Nu het risico op cybercriminaliteit toeneemt, is het de verantwoordelijkheid van de organisatie om hun gebruikers te beschermen tegen datalekken en andere aanvallen. Een extra beveiligingsniveau kan worden bereikt door een maatregel te implementeren die twee-factor authenticatie (2FA) wordt genoemd.
In deze blog bespreken we wat 2FA is, de voor- en nadelen ervan, en laten we een veilig alternatief zien dat van nut kan zijn voor je organisatie.
Laten we beginnen.
Wat is 2FA?
Twee-factor authentificatie, ook wel beschreven als multi-factor authenticatie, is een belangrijke beveiligingsmethode voor identiteits- en toegangsbeheer, waarbij twee vormen van identificatie nodig zijn om toegang te krijgen tot accounts en gegevens.
In het algemeen is het een beveiligingsproces dat gebruikers van een app of website kruiselings verifieert. Het doel is om te bewijzen dat de persoon die toegang probeert te krijgen tot een account echt de eigenaar ervan is.
Meestal gebeurt dit met een e-mailadres en een bewijs van eigendom van een eerder geverifieerde mobiele telefoon. Een gebruiker voert het e-mailadres en het wachtwoord in en ontvangt een verificatiecode op een mobiele telefoon, die als volgende stap moet worden ingevoerd. Hierdoor kunnen bedrijven erop vertrouwen dat de persoon die toegang tot een account vraagt, ook echt de eigenaar is.
Lange tijd werd het inlogproces uitgevoerd met alleen een wachtwoord. Dit is een zeer kwetsbare methode omdat fraudeurs snel wachtwoorden kunnen kraken, vooral als ze eenvoudig zijn (bv. geboortedatum, naam), en toegang krijgen tot accounts. 2FA beoogt het risico van de aanpak met alleen een wachtwoord te verminderen en beschermt de consument dus tegen fraude zoals identiteitsdiefstal.
Maar biedt deze aanpak echt voldoende bescherming en veiligheid? Om dat uit te zoeken bekijken we de verschillende soorten twee-factor authenticatie en hoe ze verschillende niveaus van bescherming kunnen bieden.
Verschillende soorten twee-factor authentificatie
Een bedrijf kan gebruik maken van verschillende soorten twee-factor authentificatie. Alle typen bieden een ander beveiligingsniveau en kunnen worden ingedeeld in drie groepen:
- Iets wat je weet → Dit kan een antwoord zijn op “geheime vragen” of een persoonlijk identificatienummer (PIN). Deze aanpak biedt de minste bescherming van de drie categorieën, omdat fraudeurs in staat zijn PIN-codes en beveiligingsvragen te kraken.
- Iets wat je hebt → Dit verwijst naar iets wat een gebruiker in zijn bezit heeft, zoals een creditcard of smartphone. Het implementeren van deze methode in je bedrijf biedt al een hoger niveau van veiligheid en bescherming, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat een fraudeur in het bezit is van beide factoren.
- Iets wat je bent → Deze categorie is geavanceerder, aangezien het biometrische patronen van een vingerafdruk of gezicht, irisscan of stemherkenning omvat om een gebruiker te authenticeren. Deze methode biedt het hoogste niveau van bescherming omdat het voor fraudeurs uiterst moeilijk, bijna onmogelijk is om biometrische patronen van een individu te stelen of te kopiëren.
Nu je de verschillende soorten twee-factor authenticatie kent, laten we eens kijken welke voordelen het je organisatie kan opleveren.
Waarom zouden organisaties twee-factor authentificatie gebruiken?
Het is duidelijk dat 2FA gunstig is voor de gebruiker van een online account. In het algemeen biedt twee-factor authenticatie ook voor bedrijven een aantal voordelen. Deze voordelen omvatten:
- Bescherming van gebruikersaccounts → 2FA maakt het moeilijker voor fraudeurs om privacygevoelige gebruikersgegevens van organisaties te schenden, omdat er twee factoren nodig zijn om in te loggen op de systemen van zowel je klanten als je personeel.
- Meer vertrouwen → De implementatie van 2FA laat je klanten zien dat je de bescherming van hun informatie belangrijk vindt. Dit vergroot hun vertrouwen in je organisatie.
- Naleving van regelgeving voor gegevensbescherming → Gevoelige informatie moet worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang en pogingen tot fraude. Door 2FA te implementeren voldoe je aan de regelgeving inzake gegevensbescherming.
- ISO 27002 compliant → Om de ISO 27002 certificering te ontvangen moeten organisaties intern gebruik maken van 2FA.
Nadat we het over de voordelen van 2FA hebben gehad, moeten we om het hele plaatje te schetsen ook de mogelijke nadelen van 2FA bespreken.
Potentiële nadelen van 2FA
Hoewel 2FA al een verbetering is ten opzichte van de aanpak met alleen een wachtwoord, heeft twee-factor authenticatie ook een paar nadelen. Deze omvatten:
- Meer inlogtijd voor gebruikers → Het implementeren van 2FA voegt een extra stap toe aan het inloggen op een website of applicatie. Dit betekent dat de gebruiker meer tijd moet besteden aan het inlogproces, wat resulteert in een verminderde gebruikerservaring.
- Onderhoud → Het 2FA-systeem moet voortdurend worden onderhouden, wat voor bedrijven een extra taak betekent.
- Integratie → Twee-factor authenticatie is meestal afhankelijk van hardware of diensten van derden. Bijvoorbeeld een mobiele dienstverlener die de verificatiecode via een sms aan de gebruiker verstrekt. Het bedrijf heeft geen mogelijkheid om externe diensten te controleren in geval van een storing, waardoor een afhankelijkheidsprobleem ontstaat.
Aangezien deze nadelen behoorlijk ingrijpend kunnen zijn voor bedrijven, vraag je je misschien af of er geen alternatieve oplossing is die je bedrijf extra veiligheid biedt. Laten we in het volgende gedeelte één van de veiligste alternatieven bespreken.
Wat is een effectief alternatief voor gewone 2FA?
De alternatieve oplossing is gebaseerd op de derde categorie van 2FA: iets wat je bent. Het is een oplossing die niet gemakkelijk te hacken is, niet verloren, vergeten of gestolen kan worden en toch gemak biedt aan klanten en gemakkelijk te implementeren is voor bedrijven.
Softwarebedrijven, zoals Klippa, hebben software-oplossingen voor identiteitsverificatie gebouwd, die biometrische verificatiemethoden gebruiken om te bevestigen dat een terugkerende gebruiker is wie hij beweert te zijn. Het is een van de meest veilige en robuuste oplossingen die beschikbaar zijn, omdat gebruikers gewoon hun mobiele telefoon kunnen gebruiken om in te loggen.
Onze biometrische verificatiestroom omvat vaak de volgende stappen, maar kan worden aangepast aan je eigen stroom:
- Selfies → Gebruikers worden gevraagd een snelle selfie te geven, die eenmalige wachtwoorden of e-mailverificatie vervangt. Selfies zijn cruciaal omdat ze biometrische gegevens van het gezicht leveren, die uiterst moeilijk te vervalsen zijn.
- Detectie van echtheid → De selfie wordt in realtime gecontroleerd op echtheid om spoofing te voorkomen. Met controles op echtheid kunnen fraudeurs geen beelden meer gebruiken om zich als persoon voor te doen.
- Face matching → De real-time selfie wordt vergeleken met het eerder geverifieerde gezicht en de identiteit van de gebruiker.
- Besluit/resultaat → Klippa stuurt gebruikers binnen enkele seconden terug naar je platform met het besluit (toegang verleend/geweigerd).
Zoals eerder gezegd, kan onze biometrische verificatieoplossing worden aangepast aan de aanmeldings- en verificatiestroom van je account. De implementatie van onze software voor identiteitsverificatie in je eigen applicatie is eenvoudig en flexibel, omdat we goede documentatie bieden voor zowel API als SDK.
Met het gebruik van onze software kun je je authenticatiestroom robuuster en veiliger maken door de risico’s van spoofing en identiteitsdiefstal te voorkomen. Bovendien verzekeren we je dat we geen gegevens van jou of je klanten die met onze oplossing worden verwerkt, op onze servers opslaan. Zo voldoe je ook aan de regelgeving inzake gegevensprivacy.
Heb je aanvullende vragen over hoe onze software kan dienen als alternatief voor twee-factor authenticatie? Neem dan contact op met een van onze experts of boek een gratis demo hieronder.