Onderzoek toont aan: minder fraude bij een geautomatiseerd declaratieproces

Onderzoek toont aan: minder fraude bij een geautomatiseerd declaratieproces

Fraude met bonnetjes. Bewust of onbewust, het komt vaker voor dan je denkt. Het bedrijf Chrome River Technologies deed er uitgebreid onderzoek naar. In deze blogpost vertellen we je de resultaten, en misschien nog wel belangrijker: we vertellen hoe je declaratiefraude kunt voorkomen.

onkosten fraude

Het profiel van de fraudeur

Het onderzoek dat werd uitgevoerd onder 1200 zakelijke reizigers laat zien dat de neiging om te frauderen met declaraties twee keer zo groot is bij mannen. Daarnaast is meer dan driekwart (82%) van de fraudeurs jonger dan 44 jaar en is ruim de helft werkzaam in het middenkader van de organisatie. Ook de declaratiemethode en het plegen van fraude hangen sterk met elkaar samen. Declaratiefraude komt namelijk het vaakst voor bij een papieren proces.

Overige resultaten

Een ander opvallend resultaat is dat mannen eerder geneigd zijn te frauderen met grotere bedragen en vrouwen met kleinere bedragen. Bovendien geloven mannen sterker dat ze niet betrapt zullen worden. Een kwart van de respondenten gaf overigens aan wel eens betrapt te zijn, maar dat de zwaarste straf slechts een waarschuwing was.

Een betrouwbaar declaratieproces

Zoals eerder beschreven komt declaratiefraude vaker voor bij een papieren declaratieproces. Met de Klippa declaratiemanager zorg je voor een digitale en betrouwbare verwerking van ingediende bonnen. Een accorderende gebruiker krijgt tijdens de goedkeuring bijvoorbeeld een waarschuwing dat een bon al eerder is ingediend. Verder kunnen er automatische regels worden aangemaakt om vooraf kaders te stellen aan het declaratiebeleid. Hierbij kun je denken aan dat alle bonnen ouder dan 3 maanden automatisch worden afgekeurd. Ook zijn gebruikers geïdentificeerd met hun eigen account. Een persoon zonder geautoriseerd account kan in jouw organisatie geen declaraties indienen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Klippa declaratiemanager? Neem gerust contact met ons op via support@klippa.com of plan een gratis online demo in.
Wil je meer over het onderzoek lezen? Klik dan hier.