Bonnen & facturen bewaren voor bouwdepot

Bonnen & facturen bewaren voor bouwdepot

Bij de aankoop van een woning is het mogelijk om een bouwdepot te krijgen. Een bouwdepot is een extra lening die gebruikt kan worden om te betalen voor kosten omtrent de bouw en verbouw van een gekochte woning. Om goed gebruik te maken van je bouwdepot is het verplicht om bewijslast aan te dragen van de gemaakte kosten. Je zult dus alle bonnen en facturen moeten bewaren en vervolgens declareren bij de vertrekker van je bouwdepot. Een perfecte taak voor de Klippa App! Met de Klippa App scan je eenvoudig bonnen & facturen of mail je ze naar je persoonlijke e-mailadres. Vervolgens kun je ze ordenen met mappen en tags, heb je overzichtelijke statistieken en kun je ze eenvoudig exporteren om vervolgens te mailen ter declaratie aan je hypotheekverstrekker.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is in principe een stukje extra lening voor bovenop je hypotheek. Een gedeelte van de hypotheek wordt dan opzij gezet om een verbouwing te betalen. Het bedrag staat voor max 2 jaar op een aparte rekening. Je kunt zelf geen geld halen uit een bouwdepot, maar moet eerst bonnen en facturen verzamelen ter declaratie bij je bouwdepot. Alle bonnen en facturen die je krijgt voor de verbouwing kan je indienen bij je hypotheekverstrekker als kostenpost. Deze maakt de bedragen vervolgens over aan de verkopende partij (bijvoorbeeld de aannemer of een bouwmarkt). Het is ook mogelijk dat je zelf de bedragen voorschiet en vervolgens dit kunt declareren bij het bouwdepot, vaak bij kleinere bedragen. Vervolgens maakt de hypotheekverstrekker dit dan vanuit het bouwdepot naar jou over.

Wat is de hoogte van een bouwdepot?

De hoogte van het bouwdepot hangt af van jouw maximale leenbedrag en de woningwaarde na verbouwing. Een taxateur bepaald wat de woningwaarde na verbouwing zal zijn en van dat bedrag kun je maximaal 100% lenen. Voor badkamers en keukens kun je vaak maar tot circa 70% financieren. Dit omdat ze smaak-afhankelijk zijn en dus niet voor iedereen dezelfde waardevermeerdering van de woning betekenen.

De Klippa App is geheel gratis te downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store. Met de Klippa App raak je nooit meer een bon of factuur voor je bouwdepot kwijt, voorkom je onnodige kosten en bewaar je alles overzichtelijk in de cloud.